Olet täällä

Lintuinfluenssaa harrastesiipikarjatilalla Tanskassa – Ruotsissa tiukennettiin määräyksiä siipikarjan ulkoilusta

Monet maat ovat rajoittaneet siipikarjan ulkoilua estääkseen H5N8-lintuinfluenssan leviämisen siipikarjaan. Ulkona olevilla linnuilla on moninkertainen riski sairastua lintuinfluenssaan sisällä kasvatettaviin lintuihin verrattuna.  

Tanskassa todettiin viime viikonloppuna ensimmäinen siipikarjatilan lintuinfluenssatapaus. Löydös tehtiin pieneltä 69 linnun harrastesiipikarjatilalta. Linnuista 11 kuoli tartunnan jälkeen. Loput linnut hävitettiin maanantaina. Tilalta löydetty virustyyppi oli samaa kuin Tanskan luonnonvaraisista linnuista löydetty lintuinfluenssa.

Tanskan lintuinfluenssatapauksen seurauksena Ruotsi on ryhtynyt tehostamaan siipikarjan suojaamista koskevia määräyksiä. Ruotsissa siipikarja on pidettävä sisätiloissa, samoin kuin tarhattu siipikarja mahdollisuuksien mukaan. Ruotsissa harrastesiipikarja on pidettävää vähintäänkin aidattuna ja ne on ruokittava ja juotettava ainoastaan sisätiloissa.

Saksassa ja Unkarissa on löydetty jo useita siipikarjan lintuinfluenssatapauksia. Lähes koko Saksassa siipikarja on pidettävä sisätiloissa.

Tartuntojen on epäilty siirtyneen Eurooppaan Keski-Venäjältä muuttolintujen välityksellä.

Lisäksi lintuinfluenssaa on viime päivinä todettu myös esim. Intiassa, Iranissa ja Israelissa.

Tautisuojaus kuntoon!

Suomessa ei toistaiseksi ole havaittu lintuinfluenssaa. Siipikarjatiloilla on kuitenkin pidettävä huolta tautisuojauksen toiminnasta. Tämä koskee niin siipikarjatuottajia kuin harrastelintujen omistajia. Luonnonvaraisten lintujen pääsy kosketuksiin niin suoraan kuin epäsuorastikin omien lintujen kanssa tulee ehkäistä.

Tautisulussa vaatteet ja jalkineet vaihdetaan ennen eläintiloihin siirtymistä. Jalostusyksiköissä on ehdottomasti käytävä suihkussa, jos tautisulussa on suihku käytettävissä.  

Lähde: Eläinten terveys ETT ry

Lue lisää lintuinfluenssasta ETT:n sivuilta

Kommentit

Samankaltaista sisältöä