15.09.14

Kanojen tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta Suomessa

Kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus on saatu pysymään pois Suomesta lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta vuonna 2011 suunta on muuttunut. Tautia tavataan nyt myös Suomessa.

Kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB) on saatu pysymään pois Suomesta lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Tauti on kuitenkin ylenen muualla maailmassa, mukaan lukien Eurooppa. IB-viruskantoja on kymmeniä ja oireet ja vaikutukset vaihtelevat.

Vuonna 2011 suunta muuttui ja tautia löytyi kahdelta eteläsuomalaiselta tilalta. Löydöt tehtiin munintakanatilalta sekä harrastekanalasta. Tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta on todettu myös broileriemoparvissa ja broilerikasvattamoissa. Mahdollisena on pidetty, että tarttuva virus on levinnyt Suomeen esim. naapurimaista mahdollisen laittoman harrastekanatuonnin yhteydessä. Leviämisen syynä voidaan epäillä olevan myös elävän rokoteviruksen muuttuminen tautia aiheuttavaksi. Tämä vaatii kuitenkin vielä lisätutkimuksia.

Tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta vastustetaan yleisesti rokottamalla. Rokotteita on kehitetty yleisimpiä viruskantoja vastaan. Kesästä 2011 lähtien Suomessa on jonkin verran käytetty inaktivoitua IB-rokotetta.

Lähde: Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja