Siipikarjan ulkonapitokielto alkaa 8.2.

Jokakeväinen siipikarjan ja muiden kesylintujen ulkonapitokielto alkaa torstaina 8. helmikuuta ja kestää toukokuun loppuun saakka. Tällä varotoimella pyritään estämään lintuinfluenssatartuntojen siirtyminen luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin kotieläiminä pidettäviin lintuihin.
Kun ulkonapitokielto on voimassa, siipikarja ja muut linnut tulee joko pitää sisätiloissa tai niiden käyttämän ulkoilualueen tulee olla kauttaaltaan aidattu ja katettu esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla, Ruokavirasto ohjeistaa. Jos siipikarjalla tai muilla linnuilla on pääsy tällaiselle suojatulle ulkoilualueelle, tulee asiasta ilmoittaa etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille.
Suojauksen tarkoitus on estää lintuinfluenssan leviäminen kevätmuuton aikana luonnonvaraisista linnuista kotieläiminä pidettäviin lintuihin. Näin lintuja pystytään suojaamaan myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta ja salmonellalta.
Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, ohjeistaa Ruokavirasto ilmoittamaan asiasta kunnan- tai läänineläinlääkärille. Myös veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä tartunnasta.
Jos tautia todetaan, on tärkeää kartoittaa, missä sitä on havaittu ja minne sen on riski levitä. Ajan tasalla olevat eläinrekisteritiedot ovat Ruokaviraston mukaan avainasemassa eläintautien leviämisen ehkäisyssä.
Korkeapatogeenisia eli korkeaa kuolleisuutta linnuille aiheuttavia influenssaviruskantoja esiintyy Ruokaviraston mukaan tällä hetkellä laajasti Euroopassa.
Lähde: Ruokavirasto (Koko tiedote täällä.)
Kommentit