Olet täällä

Kevätitoisen saunakukan torjunta kuminan satovuonna

Jos viime vuonna kuminan puintihetkellä esiintyi kasvustossa kukkivia saunakukkia, hyvin suurella todennäköisyydellä nyt lohkolla kasvaa uusia saunakukan taimia. Puimurin maahan levittämät saunakukan siemenet itävät pääosin vasta keväällä ja nyt niiden itämistä ovat nopeuttaneet useat sateiset päivät huhti-toukokuun taitteessa. Ensimmäisen satovuoden lohkoilla saatta myös esiintyä kevätitoista saunakukkaa, erityisesti jos suuria saunakukkia kasvoi kylvövuoden syksyllä.

Pienten saunakukkien torjuntaan on mahdollista käyttää Goltix 70 WG:tä. Valmisteen ruiskutus suositellaan tehtäväksi aamupäivällä, kun lämpötila on yli +15 astetta ja hellepäivänä aikaisin aamulla. Goltix WG vaikuttaa rikkakasveihin sekä maan että lehtien kautta. Koska nyt kuminapellon pinta alkaa olla jo kuiva, eikä sateita ole luvassa, valmisteen tehovaikutusta syntyy vain lehtien kautta. Goltixi WG:n käyttömäärän tulee olla 0,75-1,5 kg/ha ja satovuonna kevätruiskutuksia saa tehdä korkeintaan kaksi. Käsittelyssä kuminakasvusto saa olla korkeintaan 15 cm korkea. Jo syksyllä taimettuneeseen saunakukkaan ei saada tehoa.

Kuvassa sirkkalehtiasteella olevia saunakukan taimia, jotka ovat aloittamassa ensimmäisten lehtiparien kasvua. Näin pieniin taimiin Goltix WG tehoaa hyvin. Viimeinen torjuntahetki on, kun taimet ovat korkeintaan euron kokoisia.
                     

Goltix WG tehoaa myös moniin muihin rikkakasveihin, kuten pihatähtimö, linnunkaali, sauniot, pillikkeet, ristikukkaiset rikkakasvit ja kylänurmikka. Paras teho saadaan rikkakasvien ollessa sirkkalehtiasteella. Kuvassa pieniä pillikkeitä.

Peltokanankaali kitkentään

Peltokanankaali on keltakukkainen rikkakasvi, joka kasvaa 30-60 cm:n kokoiseksi.

Se on 2- tai monivuotinen kasvi, joka on viime vuosina lisääntynyt heinäpelloilla, pientareilla, laitumilla ja joutomailla. Kynnön vähentyminen on mahdollistanut peltokanankaalin yleistymistä myös viljapelloilla ja kuminakasvustoissa.

Peltokanankaali kasvaa jo syksyllä ruusukeasteelle ja aloittaa keväällä kasvukauden alkaessa nopean kehittymisen. Kasvi on Etelä-Suomessa jo nuppuasteella, aloittaen kukinnan lähipäivinä. Myös keväällä itää uusia taimia.

Kuminan satovuosina ei peltokanankaaliin ole kemiallista ratkaisua. Syksyllä käytettävä Matrigon valmiste ei siihen tehoa, eikä keväällä Goltix WG. Kuminalohkolla esiintyvät peltokanankaalit tulee kitkeä käsin viimeistään kasvin kukinnan aikana.

Peltokanankaali on tässä vaiheessa jo näin kookas rikkakasvi. Nupuista avautuvat lähipäivinä keltaiset kukat. Jos kuminakasvustosta ei kasvia kitketä pois, se ehtii kehittämään lituihin siemenet jo ennen kuminan puintia. Seuraavana vuonna peltoon kasvaa niin runsaasti uusia taimia, että käsin kitkentä saattaa jo olla toivotonta.

www.viljelijänberner.fi

Kuvat Somerolta 7.5.2018

Kommentit

Sari Yli-Savola

Onkohan nyt jutussa mennyt kilot ja litrat raemaisen Goltixin osalta sekaisin?

Lasse Matikainen

Raemainen Goltix WG ei ole neste, käyttömäärä ei siis ole l/ha vaan kg/ha.
Pahoittelut virheestä.
Viljelijän Bernerillä tehdään tähän korjaus.

Samankaltaista sisältöä