Viljelisinkö ensikesänä pellavaa?

Öljypellava monipuolistaa viljelykiertoa ja on erinomainen esikasvi viljoille. Viljojen tautiketju katkeaa, kun pellava on osana viljelykiertoa. Öljypellavan esikasveiksi soveltuvat parhaiten kaikki viljat sekä nurmet.

Öljypellava on viljatiloille hyvä viljelykiertokasvi. Nyt viljan alhaisen hintatason aikana on öljypellavan kannattavuus merkittävästi viljakasveja parempi.
Öljypellava monipuolistaa viljelykiertoa ja on erinomainen esikasvi viljoille. Viljojen tautiketju katkeaa, kun pellava on osana viljelykiertoa. Öljypellavan esikasveiksi soveltuvat parhaiten kaikki viljat sekä nurmet. Typpeä kerääviä kasveja ei kuitenkaan ennen pellavaa suositella, jotta pellava ei saa liikaa typpeä käyttöönsä etenkään loppukasvukaudesta. Öljypellava menestyy Suomen kasvuoloissa parhaiten I- ja II-viljelyvyöhykkeellä sekä Etelä-Pohjanmaalla myös III-vyöhykkeellä. Öljypellavan viljelyn tärkeä tavoite on saavuttaa alusta asti tasainen kasvusto, jotta sato myös tuleentuisi tasaisesti.

Kasvuston perustaminen

Paras kasvupaikka öljypellavalle on avoin, aurinkoinen sekä tuulinen ja pH-arvoltaan noin 6,5. Öljypellava on matalajuurinen ja viihtyy niukkaravinteisessa maaperässä. Tärkeimmät ravinteet ovat typpi, kalium ja rikki. Öljypellava on vaatimaton kasvi viljellä, koska sen typpilannoituksen tarve on pieni (yleensä 40 – 70 kg/ha), eikä tuholais- tai tautitorjuntaa tarvita. Sen sijaan rikkakasvitorjuntoihin ja niiden oikeaan ajoitukseen on tärkeää panostaa, sillä öljypellava kilpailee huonosti rikkakasvien kanssa. Siksi monivuotiset rikat pitäisi hävittää glyfosaatilla jo ennen pellavan viljelyn aloittamista. Kasvukaudella öljypellavakasvustosta suositellaan torjuttavaksi ensin siemenrikat, kun pellava on noin 5-6 cm:n pituista ja rikkakasvit ovat pienellä taimella. Tähän soveltuu parhaiten Ally 50 ST:n ja Gratilin tankkiseos. Tämän jälkeen torjutaan heinämäiset rikat tarpeen vaatiessa.

Sadonkorjuu

Öljypellava tasaa kasvinviljelytilan ruuhkahuippuja, sillä se kylvetään keväällä ensimmäisenä ja puidaan syksyllä viimeisenä. Etenkin sadonkorjuun aloitus vaatii malttia, sillä kasvuston on oltava tuleentunutta ja kuivaa, jotta puinti onnistuu. Satotavoite on 1500 – 2000 kg/ha. Öljypellavan viljely onnistuu kasvinviljelytilan peruskoneilla ja myös suorakylvö toimii. Lisäksi öljypellavaa voidaan viljellä myös luonnonmukaisesti, jolloin tärkeintä on huolehtia, että rikkakasvit pysyvät hallinnassa.

Lisää öljypellavan viljelystä: http://www.elixi.fi/yritys/viljelijainfo/

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja