Olet täällä

Härkäpavulla valkuaista sikatilalle – pellonpiennartilaisuus Loimaalla 4.8.

Marko ja Anne Onnelan tilalla härkäpapu on ollut tärkeässä roolissa osana viljelykiertoa jo yli kymmenen vuoden ajan. Tilan päätuotantosuuntana on sikatalous ja peltoviljelyssä panostetaankin erityisesti kotimaisen valkuaisen tuotantoon. Tällä kasvukaudella perinteisen Kontu-lajikkeen lisäksi viljelyssä on myös Borealin uutuuslajike Sampo.

Sopivan viileä ja kostea kasvukausi

”Härkäpapu on tilallamme olennainen osa lihasikojen ruokintaa, kuten rapsikin. Härkäpavulla on myös ylivertainen kyky sitoa typpeä maahan ja se on valtava etu viljelykierrossa”, Marko Onnela kertoo. 

Tilalla viljellään härkäpavun lisäksi rapsia, monitahoista ohraa sekä syysvehnää, joka tulee viljelykierrossa aina härkäpavun jälkeen. Aikaisemman kasvuaikansa ansiosta Sampo onkin hyvä esikasvi syysviljoille.

Onnelan tilalla härkäpavut kylvettiin tänä vuonna toukokuun 4. päivä syksyllä kynnettyyn maahan. Kylvöt saatiin tehtyä sujuvasti, sillä maa oli kuivaa ja muokkaantui hyvin. Lämpösumman Onnela arvioi olevan Loimaan seudulla noin pari viikkoa pitkän aikavälin keskiarvosta jäljessä, mutta ei ole siitä murheissaan. 

”Kasvustot näyttävät hyviltä. Kosteutta on saatu riittävästi ja viileä kasvukausi on sopinut hyvin meidän herkästi poutiville maille”, arvioi Marko Onnela ja kertoo tilan mailla satopotentiaalia yleensä rajoittavan liiallinen helle ja kuivuus.  

SampoBOR on varreltaan vankempi

Sampoa on Onnelan tilalla viljelyssä tänä vuonna yhteensä 6 hehtaaria ja Kontua reilu 20 hehtaaria.

”Kevään kylmä sää hidasti kummankin lajikkeen kasvuun lähtöä ja saattoi siten suosia rikkakasvien kehitystä ”, arvioi Marko Onnela.

Kummassakin kasvustossa on Onnelan mukaan havaittavissa tänä kesänä normaalia enemmän rikkakasveja torjuntaruiskutuksista huolimatta. Ensimmäisiä merkkejä suklaalaikustakin on havaittavissa, mutta etenkään harvempaan kylvetyssä Sampo-kasvustossa ei varsinaista tautipainetta tunnu olevan.

”Sampo on selvästi Kontua matalampi ja vahvempi varsi onkin sen yksi parhaista puolista”, kertoo Onnela.

Kontua pienempi ja valkuaispitoisempi siemen puolestaan ovat erinomaisia ominaisuuksia lihasikojen ruokintaa ajatellen.

***********

Tule tutustumaan Sampo-härkäpapuun Borealin Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuuteen Loimaalle pe 4.8. klo 10 osoitteeseen Haaroistentie 181, Ylhäinen.

Ilmoittaudu ennakkoon

TERVETULOA!

Tutustu Borealin Jyvä Meininki –pellonpiennartilaisuuksien kesäkiertueeseen 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä