Aikaisella kauralla tuotetaan laadukasta satoa viljelyvarmasti

Aikaisen kasvuajan kauralajikkeetovat varmoja sadontuottajina. Nämä suomalaisiin olosuhteisiin jalostetut kaurat tuottavat syksyllä laadukkaan sadon, vaikka kylvöt hieman myöhästyisivätkin.

Aikaisen kasvuajan kauralajikkeet tunnetaan varmoina sadontuottajina. Nämä suomalaisiin olosuhteisiin jalostetut kaurat tuottavat syksyllä laadukkaan sadon, vaikka kylvöt hieman myöhästyisivätkin.

- Aikaiset kaurat ovat yksi parhaimmista vaihtoehdoista, sillä syksyn vaikeista korjuuolosuhteista ei muodostu ongelmia, oli vuosi millainen tahansa, kertoo Borealin kauran jalostaja Leena Pietilä.

Pietilä myös suosittelee välttämään lajikkeiden yksipuolista viljelyä ja viljelysuunnitelmiin kannattaakin ottaa vähintään kaksi eri kauravaihtoehtoa. Aikaisen kauran kaveriksi hän kehottaa valitsemaan myöhäisemmän lajikkeen, jonka avulla syksyn puintikiireitä saa mukavasti tasattua.

Luotettavasta RiinaBOR -kaurasta on moneksi

Aikainen Riina on tilan nappivalinta, kun tavoitteena on tuottaa hyvälaatuista satoa viljelyvarmuudesta tinkimättä. Tämän lujakortinen kauralajike viihtyy vaivatta kaikilla maalajeilla, myös multavilla ja eloperäisillä, eikä ennenaikaista tuleentumista tarvitse pelätä kuivemmillakaan mailla. Viljelyvarmana lajikkeena Riina on varustettu myös hyvällä taudinkestävyydellä. Laadukas sato viimeistellään kasvunsääteellä.

Hyvien laatuominaisuuksiensa ansiosta Riinan tuottama sato sopii erinomaisesti kaikkiin kauran käyttötarkoituksiin, oli kohteena sitten kotoinen rehukäyttö, vientilaivaus tai elintarviketeollisuuden jatkojalostus. Hehtolitrapainoltaan se on markkinoiden kärkikastia ja valkuaispitoisuuskin pysyy hyvänä korkeasta satoisuudesta huolimatta. Myös jyväkoko, ohut kuori ja hyvä rasvapitoisuus ovat rehu- ja elintarviketeollisuuden mieleen.

MeeriBOR sopii myllykauraksi

Meeri on yksi markkinoiden aikaisimmista kauroista, joka kilpailee satoisuudella ja laadulla myöhäisempien lajikkeiden sarjassa. Se onkin ollut viljelijöiden mieleen erityisesti viljelyvarmuutensa, ison jyväkoon ja aikaisuutensa ansiosta.

Tämä aikaisten kaurojen isojyväisin lajike on varteen otettava vaihtoehto, kun tavoitellaan laadukasta kaurasatoa myllykäyttöön tai vientiin. Meerillä on myös hehtolitrapaino kohdallaan ja hyvät laatuominaisuudet takaavatkin sadon toimivuuden myös rehukäytössä.

Lujakortinen Meeri pysyy pystyssä multavilla ja eloperäisilläkin mailla ja rehevissä kasvustoissa sopiva kasvunsääteen käyttö varmistaa hyvälaatuisen sadon. Aikaisuutensa ansiosta se soveltuu viljelyyn aina IV-vyöhykkeelle saakka.

Tutustu kaura-uutuuksiin 2017 YouTubessa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja