Olet täällä

Myllykaurauutuus Niklas vakuutti satakuntalaisviljelijän

Jarmo Tiensuun tilalla Säkylänharjun kupeessa tuotetaan laadukasta viljaa oikukkaissa kasvuolosuhteissa. Viime kesänä viljelyksessä oli kauraa pienen tauon jälkeen yhteensä 18 hehtaarilla.

Hyvän satopotentiaalin omaava Niklas tuntui kasvuajaltaan ensin hieman liian aikaiselta lajikkeelta, mutta mieli muuttui puintiaikaan; korjuuta pääsi tekemään ajoissa ja puinnit rytmittyivät paremmin.

– Tällä viljelyvyöhykkeellä voisi hyödyntää myöhäisempiäkin lajikkeita, mutta en ole halunnut ottaa suurempia riskejä etenkään puintiaikaan. Lisäksi uudet aikaiset lajikkeet ovat satopotentiaaliltaan niin hyviä, että aikaisuus on lopulta vain etu, toteaa Tiensuu.

Huolelliset viljelytoimenpiteet

Tilan kauralohkot olivat viljelysuunnitelmien muutosten vuoksi muokattu eri tavoin. Tällä kertaa parhaat sadot korjattiin hietamoreenimaalta, jossa esikasvina oli ohra. Lohko kynnettiin syksyllä ja äestettiin keväällä.

Kasvukausi Säkylässä oli olosuhteiltaan kauralle melko hyvä ja lämpösumma keskimääräistä korkeampi. Toukokuussa kova sade kuritti Niklasoraita ja haittasi kasvuunlähtöä. Sekä kesä- että heinäkuussa kasvustot kärsivät jonkin verran kuivuudesta.

Lannoitus annettiin jaettuna, 2/3 kylvön yhteydessä ja 1/3 pintalannoituksena. Rikkakasviruiskutuksen yhteydessä kasvustolle ajettiin korrensääde ja mangaanilisä, lippulehtivaiheessa hivenlannoitus. Röyhyn tultua esiin tehtiin tautiainekäsittely.

– Vaikka kirvoista ei tilalla ollut juurikaan ongelmaa, kirvojen torjunta rikkakasviruiskutuksen yhteydessä olisi oletettavasti parantanut satoa, pohtii Tiensuu.

Vankkakortinen Niklas oli viljelijän mieleen

Niklakset saatiin korjattua sateiden välissä pian elokuun puolivälin jälkeen ja satoa tuli odotetusti ja toteutetun lannoituksen mukaisesti, keskimäärin reilut 5 500 kg/ha. Vaikka sadonkorjuu alkoi epävakaisessa säässä, ei varisemistappioistakaan muodostunut ongelmaa.

Tilan Niklas-kuormat toimitettiin kunnostukseen Alastaron siemenkeskukselle ja saadut laatutiedot kertovat erien olleen puhdasta, tasalaatuista ja painavaa. Hyvät kokemukset Niklaksesta innostavat isäntää jatkamaan kauran viljelyä myös ensi vuonna.

 – Terveen vankkakortinen lajike on mukava viljeltävä. Lisäksi Niklaksen kasvurytmi on hyvä – se ehtii valmistua, vaikka kylvössä myöhästyisi, toteaa Tiensuu.

Lue lisää Tiensuun kaurakokemuksista

Tutustu Niklakseen

Kommentit

Samankaltaista sisältöä