Olet täällä

KM:n vehnäkisan voitto 8 719 kilon hehtaarisadolla kuivasta kesästä huolimatta

Matias Rönnqvist vehnäpellollaan Vaasassa 15.7.2020Vaasalainen Matias Rönnqvist voitti Käytännön Maamiehen kevätvehnäkilpailun 8 719 kilon hehtaarisadolla. Kasvukausi oli hankala rutikuivan kesäkuun vuoksi. Rönnqvistillä oli käytössään säätösalaojakastelu. Rönnqvist pumppasi salaojien kautta vettä peltoonsa 90 mm sadetta vastaavan määrän, ja voitti satokilpailun ylivoimaisesti.

Rönnqvist halusi osoittaa, että veden puute on myös Suomessa tärkein satoja rajoittava kasvutekijä. Kastelun avulla satoa tulee enemmän ja lannoitusmäärää voi vähentää. Pitämällä säätösalaojien luukkuja kiinni voi puolestaan estää ravinnevalumia vesistöihin. Veden pumppaamisen voi hoitaa aurinkosähkön avulla.

Aurinkosähköpumppu Rönnqvistin pellolla 15.7.2020 (Suurenna kuva klikkaamalla.)Rönnqvist pumppasi vettä ensin bensapumpulla, mutta vaihtoi sen aurinkopaneelilla toimivaan aurinkosähköpumppuun. ”Aurinkosähköpumppu säästää aikaa ja toimii myös silloin, kun en ole paikalla. Bensakäyttöistä pumppua pitää tankata turhan usein”, Rönnqvist kertoo.  

Rönnqvistin käyttämä ravinnemäärä oli yksi kilpailun maltillisimmista. Silti satoa tuli eniten. Tutkimus on osoittanut, että kastelun avulla lannoitusmäärää voi pienentää. Rannikkoseudun happamilla sulfaattimailla altakastelu nostaa pohjamaan ravinteita kasvin juurien ulottuville.

Rönnqvistin vehnäsato on käyttänyt 218 kiloa typpeä ja 35 kiloa fosforia hehtaaria kohti. Kasvusto on imuroinut pohjamaasta irronnutta typpeä 118 kiloa ja fosforia 22 kiloa hehtaarilta, loput ravinteet annettiin lannoituksena.

Ympäristönäkökulma on Rönnqvistille tärkeä. ”Olen mitannut sadonkorjuun jälkeen salaojavesien ravinnepitoisuuksia. Happamia, runsasravinteisia ja alumiinia sisältäviä vesiä ei pidä päästää mereen, vaan säätösalaojien luukkuja tulisi pitää kiinni aina kun mahdollista.”

Lue koko juttu vehnäkilpailusta 30.10.2020 ilmestyneestä Käytännön Maamiehestä.

KM:n vehnän talouskisa ratkeaa joulukuussa

KM:n vehnäkilpailuun osallistui kaksikymmentä vehnänviljelijää ympäri Suomen. Mukana oli myös kaksi luomuvehnäpeltoa, jotka kilpailevat joulukuussa julkaistavassa vehnän talouskisassa, jossa haetaan suurinta taloudellista hehtaaritulosta. Kilokilpailussa kisattiin suurimmalla hehtaarisadolla. Kuivan kesäkuun vuoksi keskisato jäi harvinaisen pieneksi (5 575 kg/ha).

KM:n satokilpailu on aina toiminut viljelymenetelmien kehittäjänä, uuden kokeilijana ja parhaiden viljelykäytäntöjen levittäjänä. Se, mitä satokilpailussa hyväksi havaitaan, on pian valtavirtaa koko valtakunnassa. Kilpailussa perataan läpi paitsi uusien lajikkeiden satopotentiaali, myös uusien menetelmien toimivuus Suomen oloissa.

Tänä kesänä kisaa seurattiin aiempaa tiiviimmin myös sosiaalisessa mediassa. Koronavirusepidemian vuoksi suuri osa maatalouden tapahtumista oli peruttu, joten KM halusi tarjota kilpailun yhteistyökumppaneiden kanssa kasvinviljelyn kiinnostavinta antia verkon välityksellä KM:n Instagram-, Twitter- ja Youtube-tileillä, sekä satokilpailun Facebook-sivuilla.

KM:n satokilpailun ennätykset

 • Syysvehnä: Skagen 10 217 kg/ha (2014, Karl Åberg, Inkoo)
 • Kevätvehnä: Kruunu 9 602 kg/ha (2006, Samuli Sarviharju, Janakkala)
 • Ruis: Evolo 9 019 kg/ha (2014, Niko Ahlqvist, Vihti)
 • Luomuruis: Evolo 4 710 kg/ha (2010, Harri Laine, Pornainen)
 • Ohra: Vilde 9 499 kg/ha (2008, Tuula ja Seppo Vätti, Säkylä)
 • Luomumallasohra: Streif 5 559 kg/ha (2012, Janne Kallio, Elimäki)
 • Kaura: Rocky 8 820 kg/ha (2016, Riku Olli, Mynämäki)
 • Syysrapsi: Maximus 5 257 kg/ha (2014, Martti Yli-Kleemola, Harjavalta)
 • Kevätrapsi: Campino 4 777 kg/ha (2016, Ilkka Kouvo, Huittinen)
 • Herne: Astronaute 6 017 kg/ha (2018, Juho Kiviniemi, Jalasjärvi)
 • Kumina: Record 2 339 kg/ha (2020, Hannu Eskola, Loimaa)

KM:n satokilpailun yhteistyökumppanit: Bayer, BASF, Belor Agro, Biofarm, Cemagro, Corteva Agriscience, FMC, Eurofins Agro, Hankkija, Lantmännen Agro, Nordkalk, Syngenta, Peltosiemen, ProAgria, Tilasiemen, Trans Farm, TäsmäViljely-foorumi, Yara ja Viljelijän Avena Berner.  

 

Teksti: Annaleena Ylhäinen
Kuvat: Annaleena Ylhäinen, Arto Takalampi

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä