Euroopan unioni pyrkii estämään haitallisten lajien leviämisen EU-alueella

Euroopan unioni on luonut haitallisten vieraslajien listan. Listalle kuuluvat muun muassa persianjättiputki, armenianjättiputki, keltamajavankaali, supi, iso-orava sekä täplärapu. Luettelon kasvien ja eläinten maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito tai päästäminen ympäristöön on kiellettyä.

Euroopan unionin tavoitteena on estää haitallisten lajien leviäminen EU-alueella. Tämän vuoksi EU on laatinut luettelon haitallista vieraslajeista. Luettelo tulee voimaan tänään 3.8. Listalla olevien kasvien ja eläinten maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito tai päästäminen ympäristöön on kiellettyä. Haitallisten vieraslajien listauksessa on 37 eri lajia.

Listalla jättiputki ja keltamajavankaali

Suomessa tavattuja lajeja listalla ovat persianjättiputki, armenianjättiputki sekä keltamajavankaali. Haitallisia vieraslajeja ei saa kasvattaa kiinteistöllä. Laji voi kuitenkin levitä kiinteistölle luonnostaan, jolloin vieraslajien hävittäminen on erittäin suositeltavaa.

Vieraslajeja eläintarhoissa, seuraeläiminä ja luonnossa

Eläimistä luettelossa mainitaan muun muassa supi, siperianmaaorava, iso-orava, nutria, punakorvakilpikonna, täplärapu ja villasaksirapu. Näitä eläimiä tavataan Suomessa eläintarhoissa, seuraeläiminä ja luonnossakin. Eläimiä ei kuitenkaan saa tarkoituksella levittää luontoon.

Vieraslajihavainnot voi ilmoittaa vieraslajit.fi –sivustolla.

Lue lisää aiheesta maa- ja metsätalousministeriön tiedotteesta.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja