Hallitus esittää alennuksia maatalousyrittäjien lomitusmaksuihin myös ensi vuodeksi

Ensi vuodelle esitetyt alennukset ovat kuitenkin pienempiä kuin vuoden 2017 voimassa olevat alennukset.

Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksen alennuksista maatalousyrittäjien lomitusmaksuihin ensi vuodelle. Esityksellä pyritään tukemaan maatalousyrittäjiä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa sekä edistämään perheen ja työn yhteensovittamista. Ensi vuodelle esitetyt alennukset ovat kuitenkin pienempiä kuin tänä vuonna voimassa olevat alennukset.

Hallitus esittää, että ensi vuonna maatalousyrittäjän tuloihin sidottua laskennallista sijaisavun tuntimaksua alennettaisiin 4,59 prosentilla. Lisäksi yritystoiminnan järjestelyn perusteella myönnetyn sijaisavun maksu säilyisi tämän vuoden alennetulla 12 euron tuntihinnalla. Ilman maksualennusta maksu olisi vuoden 2018 palkkakerrointasossa arviolta 13,77 euroa tunnilta. Vuoden 2017 alennus tuettuun maksulliseen lomitukseen ja varalloloon päättyy vuoden lopussa.

Lain tarkoitus olla voimassa koko ensi vuoden

Kotieläintaloutta harjoittavalla maatalousyrittäjällä on oikeus sijaisapuun silloin, kun hän ei pysty huolehtimaan yrityksen hoitoon kuuluvista välttämättömistä tehtävistään laissa säädetyn tilapäisen syyn vuoksi. Valtaosa sijaisavuista käytetään työkyvyttömyystilanteissa ja perhevapaisiin.

Esitys liittyy valtion vuoden 2018 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lain on tarkoitus olla voimassa määräaikaisesti koko ensi vuoden.

Lähde: Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela) ja sosiaali- ja terveysministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja