EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa halutaan yksinkertaistaa ja joustavoittaa - jäsenmaille lisää päätäntävaltaa

Komissio aikoo siirtää vastuuta maatalouden tukipolitiikasta jäsenmaille.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (Common Agricultural Policy, CAP) sääntöjä halutaan yksinkertaistaa ja joustavoittaa lisäämällä jäsenmaiden päätösvelvoitteita tukipolitiikasta.

Komissio haluaa lisätä jäsenvaltioiden vapautta valita, kuinka ja mihin ne investoivat rahoituksensa saavuttaakseen ympäristönsuojelua, ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kestävyyttä koskevat yhteiset tavoitteet.

Ministeri Leppä vaatii viljelijän hallinnollisen taakan keventämistä

Tavoitteet julkistettiin tänään komission tiedonannossa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Tiedonannossa hahmotellaan yleisellä tasolla maatalouspolitiikan tulevaa rakennetta ja vuonna 2021 voimaan tulevan uudistuksen painopisteitä.

”Komission esittämä ajatus jäsenmaille tarjottavan jouston lisäämisestä ja yhteisen politiikan yksinkertaistamisesta on sama viesti, jota olen tuonut komissiolle esiin toistuvasti. Viljelijälle koituvan hallinnollisen taakan on pakko vähentyä nykyisestä", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa maa- ja metsätalousministeriön (MMM) tiedotteessa.

Lepän mukaan pelkkä hyvä periaate ei kuitenkaan riitä, vaan yksityiskohdat on suunniteltava niin, että yksinkertaistamisen tavoite todella toteutuu.

Rahoituskysymykset vielä auki

Tiedonanto ei ota vielä kantaa rahoituskysymyksiin, vaan siitä keskustellaan jäsenmaiden ja EU-instituutioiden kesken keväällä 2018. Ministeri Leppä pitää rahoitusta keskeisenä tulevan politiikan kokonaisuuden rakentamisessa. Toimiva EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ja viljely myös epäsuotuisilla alueilla eivät ole mahdollisia ilman riittävää rahoitusta, Leppä muistuttaa.

Ministeri Leppä toivoo, että jäsenmailla olisi mahdollisuus päättää nykyistä vapaammin, miten maatalouden ympäristöä ja ilmastoa koskevat tavoitteet saavutetaan.

”Jäsenmaiden liikkumavaran tulee olla mittava, jotta maat voivat valita olosuhteisiinsa parhaiten soveltuvat toimenpiteet ja vaatimukset”, Leppä toteaa tiedotteessa.

Komission odotetaan esittävän ehdotukset uusiksi perusasetuksiksi kesällä 2018.

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö, European Commission

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja