Leppä puhui tuotantosidonnaisten tukien puolesta

Brysselissä keskusteltiin yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta.

EU:n maatalousministerit kokoontuivat maanantaina Brysseliin maatalous- ja kalastusneuvoston kokoukseen keskustelemaan yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) tulevaisuudesta.

Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Suorat tuet vakauttavat

Monen maan puheenvuorossa nostettiin esiin tarve toisaalta kohdentaa tukia ja toisaalta yksinkertaistaa politiikkaa. Suorat tuet nähtiin tulojen vakauttamisen ja riskienhallinnan välineenä.

Maaseudun kehittäminen on tärkeä osa CAP:ia, mutta sen toimeenpano on ollut liian monimutkaista ja hallinnollisesti raskasta.

Nykytaso säilytettävä

Ministeri Leppä korosti puheessaan erityisesti Suomelle tärkeitä tuotantosidonnaisia tukia. Hän piti tärkeänä nykyisentasoisen tuotantosidonnaisen tuen määrän säilyttämistä.

- Tuotantoon sidotuilla tuilla toteutetaan yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteita. Niillä varmistetaan maataloustuotannon jatkuvuus myös olosuhteiltaan heikoimmilla alueilla ja herkillä sektoreilla. Viime vuosien markkina- ja sääkriisit ovat osoittaneet suorien tukien tarpeellisuuden myös tulevaisuudessa. Tukien toimeenpanossa tulisi lisätä kansallista liikkumavaraa, ministeri Leppä totesi.

Yksinkertaistamista ei ole unohdettu

Komissio kertoi puheenvuorossaan, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden viime keväällä ehdottamat yksinkertaistamisehdotukset on käyty tarkkaan läpi.

Osa niistä on jo toteutettu, osa on työn alla ja moni on toteuttamiskelpoinen tulevan uudistuksen yhteydessä.

Komission odotetaan antavan lainsäädäntöehdotuksensa kesäkuussa.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja