Olet täällä

Karkearehutalkoissa mukana olevat toimijat auttavat saattamaan yhteen rehun tarjoajat ja tarvitsijat

Lanta- ja kuivikelaari

Kuivuus on koetellut tänä vuonna pahemman kerran maataloutta. Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman arvion mukaan viljasato jää historiallisen heikoksi – yhtä huono sato on ollut viimeksi vuonna 1987.

Vaikea kasvukausi on vaikuttanut myös nurmisatoon. Merkittävällä osalla Suomen maito- ja nautakarjatiloista onkin isoja vaikeuksia saada riittävästi karjan tarvitsemaa rehua.

Korjaa kolmas nurmisato – tarvitsit sitä tai et

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on haastanut alan toimijoita yhteisiin karkearehutalkoisiin, jossa kehotetaan sitoutumaan yhteisiin toimiin rehunpuutteen selättämiseksi. Lantmännen Agro, Hankkija, Valio, Atria Tuottajat ja HKScan ovat tarttuneet MTK:n haasteeseen.

Talkoissa mukana olevat toimijat kannustavat tiloja korjaamaan kolmannen rehusadon, vaikka sitä ei itse tarvitsisi. Näin parannetaan rehutilannetta ja tilat voivat välttyä hätäteurastuksilta, MTK:n tiedotteessa todetaan.

Normaalioloissa säilörehulle ei ole juurikaan markkinoita tai pitkän matkan kuljetuskustannukset muodostuvat esteeksi kaupanteolle. Toimivien karkearehumarkkinoiden rakentamisessa tarvitaan isojen tarvikekaupan toimijoiden, kuljetusalan ammattilaisten ja elintarvikejalostajien yhteistyötä. Ne pystyvät järjestelemään kuljetuksia sopivasti esimerkiksi paluukuormina, jolloin päästään kohtuullisiin kustannuksiin. Haasteessa mukana olevat toimijat ovat valmiita järjestämään kuljetuspalveluita, myös pidemmillä matkoilla.

Toimijat sitoutuvat myös jakamaan avoimesti tietoa yhteisen edun nimissä, auttamaan potentiaaliset myyjät ja ostajat yhteen, sekä hakemaan molemmille osapuolille sopivia rahoitusjärjestelyjä.

Lanta- ja kuivikelaarissa voi myös ostaa tai myydä säilörehua

Farmitin sivuilta löytyy viljelijöille kehitetty palvelu, Lanta- ja kuivikelaari, jossa voi tehdä ilmoituksen, jos haluaa ostaa tai myydä säilörehua. Myös lannan, kuivikkeen ja heinän osto tai myynti onnistuu palvelun kautta. Selkeä kartta kertoo, missä ilmoittajia on.

Lanta- ja kuivikelaarin löydät kotieläinkanavan oikeasta reunasta. Palvelun käyttö on ilmaista ja edellyttää kirjautumista Farmitiin.

 

Lähde: MTK, Luke

Kommentit

Samankaltaista sisältöä