Uudistuksia viljelijöiden verkkoasiointiin

Viljelijätukien haku alkaa tänä vuonna verkkoasiointipalvelu Vipussa huhtikuun lopulla. Päätukihakemuksen palautukseen viljelijöillä on aikaa 17.6.2019 asti.

Viljelijätukien haku alkaa tänä vuonna verkkoasiointipalvelu Vipussa huhtikuun lopulla, Ruokavirasto tiedottaa. Päätukihakemuksen palautukseen viljelijöillä on aikaa 17.6.2019 asti.

Tuet kannattaa hakea viimeisimpien pinta-alatietojen mukaan. Jos maatilan peruslohkot ovat ennallaan viime vuoteen nähden, tukihakemuksen voi lähettää milloin tahansa hakuaikana. Mahdolliset peruslohkomuutokset on kuitenkin tehtävä viimeistään 10.5., jotta kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset ehtivät käsitellä muutokset hyvissä ajoin tukien hakemista varten.

Uusi kartta ja uusia tukia Vipuun

Vipu-palvelun karttaan on tehty muutoksia, joiden tavoitteena on selkeyttää ja helpottaa kartan käyttöä. Uudistuneen kartan avulla on mahdollista ilmoittaa myös yhteiskäyttöisten peruslohkojen kasvulohkojen rajat. Ilmoittamista kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, sillä vain yksi lohkon haltijoista voi piirtää yhteiskäyttölohkon rajat ja ilmoittaa viljeltävät kasvit. Yhteiskäyttölohkot voi ilmoittaa vain sähköisessä asioinnissa.

Yhä useampaa maataloustukea voi hakea tästä vuodesta alkaen Vipu-palvelussa. Osallistumisilmoituksen meijerimaidon tuotantotukeen on voinut tehdä helmikuusta lähtien sähköisesti. Maitotilan ei kuitenkaan tarvitse tehdä ilmoitusta uudelleen, jos se on voimassa. Myös suoramyyntimaidon tuotantotuen ilmoitustapa muuttuu siten, että suoramyynnit ilmoitetaan jatkossa kuntaan ELY-keskuksen sijaan.

Alkuvuodesta Vipussa on voinut hakea eläinten hyvinvointikorvausta ja kuivuuden vuoksi maksettavia lisätukia sekä ilmoittaa vuoden 2018 eläinmääriä. Parhaillaan käynnissä on kasvihuonetuotannon tuen haku. Kevään aikana Ruokaviraston tavoitteena on laajentaa Vipu-palvelun sähköistä asiointia myös mehiläistalouden tuen ja sokerijuurikkaan kuljetustuen hauilla.

Vuoden 2019 aikana myös asiakirjojen vastaanottaminen uudistuu. Jatkossa viljelijät voivat tilata maataloustukien yhteenvedot ja päätökset Suomi.fi-viesteihin.

Lähde: Ruokavirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja