Olet täällä

Maatalouslaskenta 2020 -tilastokysely on avautunut - Osallistu ja vaikuta!

Maatalouslaskenta on kerran kymmenessä vuodessa tehtävä maailmanlaajuinen tilastotutkimus. Maatalouslaskenta 2020 -tilastokysely avautui tänään 1.12. ja siihen ovat velvoitettuja vastaamaan kaikki Suomen maatalous- ja puutarhayritykset, joita on laskennan alkaessa noin 46 000.

Jokaisen viljelijän vastaus on tärkeä maatalouslaskennan onnistumiselle, sillä viljelijöiltä kerätään vain tietoja, joita ei ole saatavilla muista tietolähteistä. Suuri osa maatalouslaskennan tiedoista saadaan maataloushallinnon rekistereistä.

Kaikki osallistujat saavat kutsukirjeen, mutta kyselyyn voi vastata jo nyt

Kaikille Maatalouslaskenta 2020 -tilastokyselyn osallistuville lähetetään kutsukirje. Sen saapumista ei kuitenkaan tarvitse odottaa, sillä tilastokysely on avatunut verkossa samaan aikaan kaikille maatalous- ja puutarhayrityksille.

Kyselyyn siis voi kirjautua jo nyt maatalouslaskenta.fi-kampanjasivustolla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tietosuojan varmistamiseksi maatalouslaskennassa käytetään vahvaa tunnistautumista. Viljelijä voi myös valtuuttaa toisen henkilön vastaamaan kyselyyn puolestaan suomi.fi-palvelussa.

Vastaajille lähetettävät tilastokyselyn kutsukirjeet toimitetaan kahdessa erässä. Joulukuun erässä kutsukirjeen saavat sikatilat ja suppeampaan peruskyselyyn vastaavat tilat. Tammikuussa lähetetään kutsukirjeet laajaan kyselyyn, jonka saa noin kolmasosa kaikista tiloista. Laajaan kyselyyn vastaavat pääasiassa kotieläintilat.

Maatalouslaskennan peruskyselyyn vastaaminen kestää noin kymmenen minuuttia ja laajaan kyselyyn vastaaminen noin puoli tuntia. Kyselyyn voi vastata myös mobiilisti tabletilla tai älypuhelimella.

Kyselyyn tulee vastata viimeistään 15.2.2021. Verkkokyselyä täydennetään tarvittaessa puhelinhaastatteluilla 15.1.2021.-30.4.2021.

Jokainen voi seurata laskennan edistymistä

Maatalouslaskenta.fi-kampanjasivustolla voi seurata laskennan alueellista edistymistä sekä verkkokyselyn kokonaisvastausasteen kehittymistä. Tiedot päivittyvät sivustolle kolme kertaa vuorokaudessa.

"Tilojen toivotaan löytävän sopivan hetken kyselyyn vastaamiseen verkossa, jotta tuloksia päästään laskemaan mahdollisimman pian verkkokyselyn sulkeuduttua", projektipäällikkö Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo.

Viljelijöiden vastausaktiivisuus vaikuttaa suoraan laskennan tulosten luotettavuuteen.

Tilastotutkimuksen tuloksia julkaistaan ensin ennakollisena vuoden 2021 lopulla ja lopullisina alkuvuodesta 2022, kun maatalouslaskennan aineisto on toimitettu Euroopan unionin tilastoviranomaiselle Eurostatille.

Mikä on maatalouslaskenta?

Maatalouslaskenta on kerran kymmenessä vuodessa tehtävä maailmanlaajuinen tilastotutkimus. Suomessa maatalouslaskenta tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1910. Maatalouslaskenta tehdään maailmanlaajuisesti YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) suositusten mukaisesti. EU-maissa maatalouslaskennan tekemistä koordinoi EU:n tilastoviranomainen Eurostat. Suomessa maatalouslaskennan toteuttamisesta vastaa Luonnonvarakeskus (Luke). Vuoden 2020 maatalouslaskenta toteutetaan yhteistyössä Kantar TNS Oy:n kanssa.

Maatalouslaskennasta saatava aineisto on merkittävässä asemassa EU:n uuden ruokajärjestelmän suunnittelussa ja se on merkittävä suomalaisen maatalouden kehityksen mittari.

Maatalouslaskentaan pääsee vastaamaan kamppanjasivustolla maatalouslaskenta.fi. Sieltä löytyy myös lisätietoa aiheesta.
 

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke)

 

 

 

 

Kommentit

Velvollisuus

Mikä velvollisuus? Vastata?
Eduskunnallakin on velvollisuus huolehtia kansalaisten toimeentulosta ja työllisyydestä
Maatalouden kohdalla vain työllisyysvelvoite on toteutunut sillä töitä joka tilalla riittää.
Toimeentuloa vain harvalla.

Samankaltaista sisältöä