Viljelijöiden päätukihaku alkanut Vipu-palvelussa

Päätukihakemukset voi lähettää verkkoasiointipalvelu Vipussa kesäkuun puoliväliin asti.

Viljelijät voivat nyt lähettää päätukihakemuksensa Ruokaviraston verkkoasiointipalvelu Vipussa. Hakemuksen tekoon on aikaa kesäkuun puoliväliin asti, mutta se kannattaa kuitenkin lähettää hyvissä ajoin ennen kesäkuun puoliväliä. Kaikkia hakemuksen tietoja voi tarvittaessa muuttaa viimeiseen hakupäivään asti.

Ennen hakemuksen lähetystä kannattaa tehdä peruslohkomuutokset, jotta kunnat ehtivät käsitellä ne tukien hakua varten. Myös Vipuneuvojan tarkisteet toimivat oikein, kun tukia hakiessa käytettävissä ovat lopulliset peruslohkot. Peruslohkomuutokset tulisi tehdä toukokuun puoliväliin mennessä.

Vinkkejä ympäristösitoumuksen ehtoihin muistilistalta

Uutta Vipu-palvelussa on tänä keväänä ympäristösitoumuksen muistilista. Muistilista sisältää vinkkejä ympäristökorvauksen ehdoista, joissa on viime vuosina todettu paljon puutteita. Viljelijän kannattaa varmistaa tukihaun yhteydessä ja myöhemmin kasvukauden edetessä, että ehdot ovat kunnossa. Päätukihakemuksen pystyy lähettämään vasta sen jälkeen, kun hakija on tutustunut muistilistaan.

Vipu-palvelussa on myös useita tarkisteita ja toimintoja, jotka auttavat varmistamaan, että hakemuksen tiedot ovat oikein ja tukiehdot täyttyvät. Vipuneuvojan tarkisteita voi hyödyntää jo kevättöiden aikaan esimerkiksi lohkoille viljeltävien kasvien suunnittelussa. Vipu-palvelussa on käytettävissä myös alustava tukiarvio.

Sitoumusten ja sopimusten jatkovuodet haettavissa

Vuosina 2015 ja 2016 alkaneet ympäristösitoumukset ja -sopimukset sekä luomusitoumukset päättyvät 30.4.2021. Viljelijät voivat hakea päätukihaussa sitoumuksille ja sopimuksille jatkoa, jolloin ne säilyvät ennallaan 30.4.2022 asti.

Vipu-palvelussa sitoumusten ja sopimusten voimassaoloaika näkyy jo pidennettynä. Jatkovuoden haku on kuitenkin vahvistettava päätukihaussa Vipun Hae tukia -osiossa.

Ympäristösopimukset haetaan paperilomakkeilla

Uusia viisivuotisia ympäristösopimuksia voi tänä vuonna hakea kosteikkojen hoitoon (lomake 262), maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoon (lomake 253) sekä alkuperäiskasvien ylläpitoon (lomake 214). Lomakkeet on palautettava paikalliseen ELY-keskukseen viimeistään 15.6.

Ei-tuotannollisen investoinnin korvausta voi hakea Hyrrä-palvelussa

Ei-tuotannollisen investoinnin korvausta kosteikon perustamiseen voi hakea tänä vuonna ensimmäistä kertaa Hyrrä-asiointipalvelussa toukokuun lopulta lähtien. Verkkoasiointia varten tarvitaan Suomi.fi-valtuudet. Korvausta voi hakea vaihtoehtoisesti myös lomakkeella 195. Lomake palautetaan paikalliseen ELY-keskukseen viimeistään on 15.6.

Katso lisätietoja ruokavirasto.fi-sivustolla

Lähde: Ruokavirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja