Olet täällä

Raju epäsuhta tuottajahintojen ja nousevien kustannusten välillä huolestuttaa viljelijöitä

MTK-liittojen puheenjohtajat ympäri Suomen kokoontuivat tänään kesäkokoukseen Etelä-Savoon. Savonlinnassa käydyissä keskusteluissa nousivat esiin erityisesti kuluvan kasvukauden olosuhteet. Myöhäinen märkä kevät kääntyi ennätyksellisen kuivaksi hellejaksoksi. Mikään viljelytoimi ei ole pystynyt pelastamaan kasvustoja isossa kuvassa sellaisiksi, että luvassa olisi edes keskinkertainen sato. Sääolojen vaihtelut ja siihen liittyvät haasteet kuuluvat maanviljelijän arkeen, mutta suurinta huolta herättää tällä hetkellä tapahtuva raju kustannusten nousu.
 

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 12.7. ruoan hintojen lähteneen laskuun samaan aikaan kun polttoaineet sekä muut maatalouden muuttuvat kustannukset aloittivat kehityksen päinvastaiseen suuntaan. Lannoitteiden hinnannousu oli uutisen mukaan jopa reilu kolmannes verrattuna viime kauden avaushintoihin. 

Puheenjohtajat vaativat kiireellisiä toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Tilojen kivijalkaa syödään nyt vauhdilla ja nopeat muutokset tilanteen korjaamiseksi ovat välttämättömiä. Kustannuskriisin jakamiseen tarvitaan nyt leveämpiä hartioita. 

Puheenjohtajat kannustavat alkutuottajia olemaan yhteydessä omaan kauppakumppaniin, osuuskuntaan tai vastaavaan ja viemään viestiä tilojen talouden nopeasti heikkenevästä tilanteesta. Huono kannattavuus uhkaa nykyisellään jo kotimaisen puhtaan ruoan tuotantoa ja johtaa huoltovarmuuden vaarantumiseen. 

Lisätietoja:
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen, 050 525 2727
MTK-Pohjois-Karjalan puheenjohtaja Jouni Mäkisalo, 050 067 2866
MTK:n valtuuskunnan I varapuheenjohtaja Tero Lahti, 040 083 0979

Lähde: mtk.fi

Kommentit

Anonymous

Jos tuotantokustanuksia ei saada siirrettyä tuotteen hintaan, niin viljelijät laittavat hanskat naulaan, koska talkoilla ei elä.

Anonymous

Meillä ainakin loppuu A-tuottajien kanssa sonnien 3-vaihe loppukasvatus muutenkin 15.6.2022 ,90 ha peltopinta-alan tilalle ajateltiin laittaa , 70 ha " ns ,höpöheinää" ja 20 ha kesantoa ja lhp:tä .
Viljan viljely täällä C2 aluella Muhoksella on ns "tuurin kauppaa" ,joko onnistuu ,tai ei ,useimmiten ei, vaikka keväällä ylennsä kaikki näyttää hyvältä ,ja tuntuukin myös siltä ,kun peltoja äestää ja kylvää.
Yli-velkaiset tilat ei kestä enää tätä Deflaatiota ,mikä on ollut Suomen maatalouden ongelmana viimeiset 20 vuotta ,paljon on tiloja vapaaehtoisesti lopettanut ja monta investoinutta tilaa on mennyt velka-saneeraukeseen ja konkurssiin ja myntiin pilkkahintaan .

Anonymous

Itsellä n 50% pelloista vuokrattuja ja tinkivät korottamaan vuokran määrää joka kerran kun uusin vuokrasopimukssen. Kysyn vaan miksi niitä ei voi koskaan pitää ennallaan kun aina korotetaan. Tai sitten sanon että olepa hyvä viljelepä ihan ite peltos.

Samankaltaista sisältöä