Olet täällä

Mansikan harmaahomeen ja härmän hallintaan lisää keinoja

Harmaahome on ollut hankala torjua menneinä sateisina kesinä. Lisäksi härmästä on tullut usealla avomaamansikan viljelyksellä ongelma jo varhain kasvukaudella. Mistä on kyse ja mitä uusia kasvinsuojelun keinoja voimme käyttää laadukkaan ja kannattavan sadon tuotannossa?

Uusi biologinen torjunta-aine ruiskutusohjelmiin

Serenade on uusi biologinen harmaahomeen ja erityisesti härmän torjuntaan tarkoitettu valmiste tunneli-, kasvihuone- ja avomaamansikalle.  Serenaden teho perustuu valmistusprosessissa Bacillus subtilis –bakteerilajin patentoidun alalajin tuottamien erilaisten lipopeptidien kykyyn hajottaa sienen soluseiniä. Valmisteessa on useita eri lipopeptidityyppejä, jotka vaikuttavat kukin eri tavalla sienisoluihin. Ruiskutuksen jälkeen Serenadeliuos jää kasvin vahakerroksen päälle ja tehoaa siinä oleviin sieniin. Serenaden tehoaineet eivät kulkeudu kasvin solukon sisään, eli valmiste on  kosketusvaikutteinen vaikutustavaltaan.  Serenadea käytetään ennaltaehkäisevästi, eli ruiskutuksia tehdään riittävän usein jotta esimerkiksi härmä ei pääse leviämään kasvustossa.

Härmän torjunta avomaalla

Härmä voi talvehtia kasvustossa ja lähteä nopeasti leviämään keväällä jos sää on lämmin ja kuiva. Härmän torjunta on aloitettava riittävän ajoissa säiden lämmetessä kun uutta kasvua on lähtenyt kehittymään ja torjuntaa jatkettava koko kasvukauden ajan aina syksyyn saakka.  Härmän torjuntaruiskutukset aloitetaan ennen harmaahomeruiskutuksia.

Serenade sopii osaksi monipuolista tautientorjuntaohjelmaa, koska sen teho yksin käytettynä ei ole riittävä harmaahomeen torjunnassa. Tärkeintä ruiskutusohjelmissa on käyttää vuorotellen kaikkia kasvinsuojeluainerekisterissä olevia tehoaineryhmän valmisteita rajoitukset huomioiden.  Avomaamansikalla härmän torjunta aloitetaan esimerkiksi Topas-ruiskutuksella, jonka jälkeen Serenadea voidaan ruiskuttaa 4 l/ha annoksella tarvittaessa useamman kerran ennen harmaahomeruiskutusten alkua. Ruotsissa tehdyissä avomaamansikan kokeissa Serenadea käytettiin harmaahomeen torjuntaohjelman viimeisissä ruiskutuksissa ja ohjelman teho harmaahomeeseen oli samaa luokkaa kuin Serenaden tilalla oltaisi käytetty tavanomaisia valmisteita.

Serenadella ei ole varoaikaa ja se sopii IPM-ohjelmiin sekä luomutuotantoon. Se on turvallinen käyttää, eikä sen tehoaineina toimivat bakteerin tuottamat lipidit tai itse bakteerit lisäänny kasvissa tai maaperässä ruiskutuksen jälkeen.  Serenaden kanssa on tärkeää käyttää kiinnitettä kuten Bluesiliä tai Silwett Goldia. Käyttömäärähaarukka on 4-8 l/ha, mansikalla suositeltu käyttömäärä on 4-6 l/ha ruiskutusohjelmassa. Serenade voidaan ruiskuttaa tankkiseoksessa tavanomaisen valmisteen kanssa. Serenadelle odotetaan rekisteröinnin laajennusta herukoille ja vadelmalle sekä usealle vihanneslajille vielä ennen seuraavaa kasvukautta.   

Tunnelimansikan härmäntorjunta

Serenade sopii erinomaisesti tunnelissa viljeltävän vadelman ja mansikan härmän torjuntaohjelmiin. Serenadea käytetään laajasti ympäri Eurooppaa tunnelimansikalla ja meillä Suomessa sitä on käytetty jo kahtena kesänä tunnelimansikalla. Esimerkiksi luomutuotannossa Serenadea voidaan käyttää muiden biologisten torjunta-aineiden kuten Prestop Mix-valmisteen kanssa. Serenade sopii myös yksin käytettäväksi, jolloin ruiskutuksia tehdään enintään kuusi kertaa 5-7 päivän välein 4-6 litran annoksella hehtaaria kohden. Parempi torjuntateho saadaan ohjelmassa esimerkiksi rikkilannoitteen tai tavanomaisten valmisteiden kanssa. Silloin kun Serenadea käytetään syysmansikalla tavanomaisten valmisteiden rinnalla, kannattaa tavanomaiset varoaika huomioiden ruiskuttaa ensin ja jättää Serenade ruiskutukset poimintojen väliin.

 Yksi varteenotettava keino on ruiskuttaa ensin rikkilannoitteella 3-5 kertaa ja jatkaa loppukasvukausi Serenade-ruiskutuksilla. Tämä on toimiva keino härmän hallintaan. Tärkeintä on pitää ruiskutusväli riittävän lyhyenä. Serenadea saa käyttää enintään kuusi kertaa kasvukaudessa.

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä