Satoparannusta nurmien lajikevalikoimaan

Kotimaisten nurmilajikkeiden valikoima laajenee, kun Boreal tuo tänä syksynä markkinoille Rhonia-timotein ja Valtteri-nurminadan.

Kotimaisten nurmilajikkeiden valikoima laajenee, kun Boreal tuo tänä syksynä markkinoille Rhonia-timotein ja Valtteri-nurminadan.

Erityisesti nurmentuotannon eteläisemmillä alueilla yleistynyt kolmen niiton taktiikka on luonut kysyntää erittäin satoisille ja nopean jälkikasvukyvyn omaaville timoteilajikkeille.

- Tämän hetkiset markkinoiden valtalajikkeet, kuten Nuutti, Tuure ja Uula, ovat sulavuudeltaan erinomaisia ja ovatkin tästä syystä lunastaneet paikkansa markkinoilla, nurmikasvien jalostaja Mika Isolahti Borealita kertoo.

Tämä lajiketyyppi on kasvuajaltaan myöhäinen ja erittäin talvenkestävä soveltuen siten hyvin viljelyyn Suomen oloissa.

Viime vuosina kysyntä on lisääntynyt myös aikaisemmille lajikkeille, jotka tuottavat suurta satoa niin ensimmäisessä kuin toisessakin niitossa.

- Näillä lajikkeilla laatu jää hieman myöhäisempien lajikkeiden laadusta, mutta oikein ajoitetulla korjuulla niistäkin saadaan hyvin sulavaa rehua.

Borealilta ensimmäisenä tämän tyypin lajikkeena markkinoille tuodaan nyt Rhonia-timotei, joka on markkinoilla myös Ruotsissa.

Mika Isolahden mukaan kummallekin timoteityypille on kysyntää.

- Tilan tarpeista, olosuhteista ja niittokerroista on pitkälti kiinni mitä lajikkeita viljellään.

Rhonian myötä Borealilla on nyt tarjota erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin; laadukkaita, korkean D-arvon omaavia lajikkeita laatuun satsaaville sekä huippusatoisia lajikkeita, jotka pärjäävät myös talvenkestävyydellään ja laadullaan.

Myös nurminadan lajikevalikoimaa kasvaa alkavalla kaudella, kun markkinoille tuodaan Valtteri, joka tuo valikoimaan erityisesti satoparannusta.

- Hyvän satotason lisäksi Valtterin ominaisuuksiin lukeutuvat korkea D-arvo eri niitoissa sekä hyvä talvenkestävyys, joka on varmistanut korkean satotason erityisesti pohjoisemmilla viljelyalueilla, Isolahti kertoo.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja