Etelä-Suomen nurmipäivät Valkeakoskella 21.7 ja Elimäellä 22.7

Nurmipäivät järjestettiin vaihtelevissa säissä, tämän kesän jo totuttuun tapaan. Valkeakoskella oli kirkas ja aurinkoinen sää ja paikalle saapui runsaasti osanottajia. Elimäellä satoi koko tapahtuman ajan, mutta silti kiinnostuneita viljelijöitä tuli näyttelyyn mukaan.

Valkeakosken tilaisuudessa oli upea sää. Tilan isäntä Pasi Valkama pitämässä tilaesittelyä.
Nurmipäivät järjestettiin vaihtelevissa säissä, tämän kesän jo totuttuun tapaan. Valkeakoskella oli kirkas ja aurinkoinen sää ja paikalle saapui runsaasti osanottajia. Elimäellä satoi koko tapahtuman ajan, mutta silti kiinnostuneita viljelijöitä tuli näyttelyyn mukaan. Asiasta kiinnostuneet saapuvat paikalle säässä kuin säässä.

Monipuolinen asiantuntiryhmä kertoi nurmen ympärillä ajankohtaisia asioita. NHK-keskuksen edustamat koneketjut suorittivat molempina päivinä kaksi onnistunutta säilörehunurmenkorjuunäytöstä. Koneet toimivat joka säällä. Yleisö pääsi seuraamaan hyvän selostuksen ohjeistaman nykyaikaista toimivaa säilörehunkorjuuketjua.

Kuoppatesti valaisee hyvin maan rakennetilanteen.

Perusteista se kaikki lähtee

ProAgria Etelä-Suomen asiantuntijat Kaija Hinkkanen ja Markku Puttonen esittelivät nurmen kuoppatestillä havainnollisesti miltä se maanrakenne näyttää. Yleisö pääsi myös testaamaan mekaanisella penetrometrillä miten juuristo voi pellon eri kerroksissa. Havainnot olivat varsin valaisevia ja yllättäviä.

ViljelijänBernerin väki esitteli hyvin laajasti omaa osaamistaan ja myyntituotteistoaan. Berner esitteli uutuustuotteita rehun ja viljan säilöntään tarkoitettuja tuotteita; GrasAAT –hapot ja Kofasil -biologiset säilöntäaineet ja –suolat. Addconin laadukkaiden säilöntäaineiden valmistajan puheenvuoron käytti Jani Huuha. Lasse Matikaisen johdolla saimme hyvän kuvan myös maissinviljelyn ajankohtaisasioista ja nykytekniikasta kylvössä. Nurmen kasvinsuojelu on aina ajankohtainen vaikka saatamme sen helposti unohtaa. Voikukka ei ole toivottu nurmikasvi, vaikka niin joskus luulisi Suomen maaseudulla ajaessaan. Eikä voikukka ole ainut oikean nurmikasvin tilaa syövä kasvi nurmillamme. Päivien aikana tuli selväksi, että alueellamme on monenlaisia ongelmia täystiheän nurmen saavuttamiseksi, mutta moneen asiaan löytyy myös apua.

Viljelijöitä ViljelijänBernerin osastolla.
ViljelijänBernerin osastolla esiteltiin mm. uudet rehunsäilöntäaineet ja Monsanton uusin glyfosaattivalmiste Roundup Ace.

Laji ja lajikevalinnoilla autamme maanrakennetta pysymään kasvin juuristolle paremmassa kunnossa. Asiat ovat vaan huomattava ajoissa. Jos oma osaaminen loppuu, löytyy apua asiantuntijoilta, joita päivien aikana oli runsaasti paikalla. Osanottajat pääsivät keskustelemaan myös oman tilan ongelmista eri asiantuntijoiden kanssa.

Yaralta Simo Ylä-Uotila esitteli nurmelle sopivia lannoitteita.
Viljelijänbernerin tuotteista löytyy myös Yaran lannoitteet. Lannoitteiden tehokkaasta ja oikeasta käytöstä käytti puheenvuoron Simo Ylä-Uotila.

Nurmen osaamisvastaava Asko Laapas ProAgria Etelä-Suomesta antoi paljon vinkkejä mitä pitää miettiä ennen nurmilohkon perustamista ja miten valmistella peruslohkoa nurmen käyttöön. Mm liittymien määrä isolla lohkolla on varsin merkittävä, kun mietitään tallaantumista päisteissä. Kalkitusta ei myöskään sovi unohtaa nurmelta.

Vaikka välillä tuntuu, että levy pyörii kuin vanhassa levysoittimessa, niin tehokkaassa nurmituotannossa on karjatilan talouden perusta. 100 lehmän karjatila menettää vuodessa useita kymmeniä tuhansia euroja jos nurmituotanto on tehotonta, nurmi korjataan liian myöhään tai säilöntää ei tehdä kunnolla.

Maailma ei tule kerralla valmiiksi

Nurmipäivien tavoite oli päästä taas yksi askel lähemmäksi hyvin tuottavaa nurmea. Uskon, että onnistuimme. Valmiiksi tämä maailma ei koskaan tule, mutta askel kerrallaan kohti tiheitä ja vihreitä nurmilohkoja.

Sari Jussila
Maitotila-asiantuntija, ruokinnan osaamisvastaava
ProAgria Etelä-Suomi

 Elimäellä satoi koko näyttelyn ajan, mutta ei se tunnelmaa häirinnyt.
NHK:n koneketjulla nurmi kaatui ja paalaus onnistui sateessakin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja