Olet täällä

Vertti-uutuusohra lupaa hyvää satoa – pellonpiennartilaisuus Sastamalassa 3.8.

Junttilan tila Sastamalassa on siemenviljelyyn keskittynyt kasvinviljelytila. Tänä vuonna Taisto Junttila yhdessä poikiensa Teemu ja Tommi Junttilan kanssa kylvivät kahta uutuutta, Borealin monitahoista Vertti-ohraa sekä Sampo-härkäpapua. Viljelykierrossa ovat mukana myös kevätvehnä ja kaura. 

Elinvoimainen ja puhdas kasvusto

- Kylvötöihin päästiin keväällä selvästi normaalia myöhemmin ja monitahoinen Verttikin kylvettiin vasta 21. toukokuuta, kertoo Taisto Junttila.

Verttiä kylvettiin yhteensä 14 hehtaarin alalle syksyllä kultivoituun maahan. Esikasvina ohralla on härkäpapu, minkä ansiosta kylvölannoituksen typpimäärää voitiin vähentää. 

- Kylmä ja kuiva sää hidasti orastumista, mutta kesäkuun alussa saadut sateet pistivät kasvuun todellista vauhtia, kertoo Teemu. 

Kylvöjen jälkeen vettä onkin satanut jo yli 170 mm, mutta hyvän muokkauksen ja esikasvivalinnan ansiosta Vertillä ei ole merkkiäkään kellastumisesta, vaan kasvusto on erittäin elinvoimaisen näköinen. 

- Vertti selvisi hienosti kesäkuun rankoistakin sateista. Se on hyvin viljelyvarman oloinen lajike, arvioi Taisto. 

Kasvustolle on annettu kahdesti mangaania lohkojen korkean pH:n vuoksi ja kesäkuun lopulla Vertti sai myös lisätyppeä. Kasvustosta on torjuttu asianmukaisesti rikat ja annettu myös maltillinen tautitorjunta. Kasvukausi on Sastamalan alueella noin viikosta kahteen myöhässä, mutta aikaisen lajikkeen kanssa ei sadonkorjuun pitkittyminen huoleta. 

- Kasvusto on todella puhdas ja satopotentiaaliltaan lupaavan näköinen, kertoo Taisto.  

Viljelyssä myös SampoBOR -härkäpapu-uutuus

Tilan lajikevalikoiman toinen uutuus Sampo-härkäpapu kylvettiin toukokuun puolessa välissä sänkimuokattuun peltoon, jossa esikasvina oli syysvehnä. Kylvön yhteydessä annettiin typpeä ja kaliumia sisältävää lannoitetta ja myöhemmin kesällä lannoitusta täydennettiin myös mangaanilla. 

- Härkäpapu on hyvin taloudellinen kasvi. Se pärjää pienellä typpilannoituksella ja typensitojakasvina lannoitusta voidaan vähentää myös seuraavalla kasvilla, toteaa Taisto. 

Aiempien vuosien tehokkaan rikkakasvitorjunnan ansiosta härkäpavulta torjuttiin tällä kertaa rikat vain kasvustojen reunoilta. Tiheäkasvuinen Sampo tukahduttikin rikat tehokkaasti alleen ja kasvusto näyttää kaikin puolin tasaisen vahvalta. 

- Kostea alkukesä on ollut härkäpavulle mieleinen ja tänä vuonna se on kehittänyt hienosti myös sivuversoja, kertoo Taisto. 

Kukinnan Sampo aloitti Sastamalassa noin viikkoa ennen Kontua. Tilalla ollaankin tyytyväisiä aikaisempaan kasvuaikaan, mutta myös vahvan varren tuomaan pienentyneeseen lakoriskiin.

- Sampon satopotentiaali näyttää lupaavalta, odotamme sadonkorjuuta jo innolla. Härkäpapu on mukavan kevyttä puitavaa ja aikaisen lajikkeen jälkeen ehditään vielä hyödyntämään hyvä esikasviarvo kylvämällä syysvehnää perään, tiivistää Teemu Junttila.

*************

Tule tutustumaan Vertti- ja Sampo-uutuuslajikkeisiin Borealin Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuuteen Sastamalaan to 3.8. klo 14.00 Junttilan tilalle klo 14. Osoite Rudolf Koivun tie 20, 38250 Roismala.

Ilmoittaudu tilaisuuteen

TERVETULOA!

Tutustu Borealin Jyvä Meininki –pellonpiennartilaisuuksien kesäkiertueeseen

Kommentit

Samankaltaista sisältöä