Lajikkeiden potentiaali esiin

Pellon kunnosta huolehtiminen on pitkäjänteistä työtä, mutta satsaukset maan kasvukuntoon kannattavat, kun tavoitellaan hyviä satoja.

Pellon kunnosta huolehtiminen on pitkäjänteistä työtä, mutta satsaukset maan kasvukuntoon kannattavat, kun tavoitellaan hyviä satoja. Hyväkuntoinen ja viljavuudeltaan kunnossa olevaa peltomaa toimii ja tuottaa parhaiten. Hyvä peltomaa hengittää, läpäisee vettä, on ravinteikasta ja murumaista.

Hyödynnä uusien lajikkeiden potentiaali

Uusissa lajikkeissa sato- ja laatupotentiaali on tutkitusti vanhempia lajikkeita suurempi. Parhaiten lajikkeisiin jalostettu potentiaali saadaan irti, kun viljelyyn panostetaan ja maan kasvukunnosta on huolehdittu.

Erityisesti monitahoisen ohran sekä aikaisen kauran lajikekehitys on edennyt nopeasti. Satotasot ovat nousseet uudelle tasolle ja laatu- sekä korsiominaisuudet parantuneet. Esimerkiksi Suomen viljellyimmäksi lajikkeeksi noussut Akseli-kaura on osoitus tästä. Tälle kaudelle rehukaura Akseli saa rinnalleen kaksi satoisaa, elintarvikekäyttöön hyvin sopivaa aikaista kauraa Meerin ja Riinan.

Monitahoisen ohran viljelyyn on tarjolla aikaiset Aukusti ja Wolmari, jotka ovat kasvattaneet suosiotaan niin rehuohran pääviljelyalueella kuin eteläisemmässäkin Suomessa. Tämän kauden uutuudet rehuohran viljelyyn ovat myöhäisemmät suurisatoiset ja isojyväiset Justus ja Severi, joilla on potentiaalia myös tärkkelysohratuotannossa.

Mallasohran tuotantoon on tarjolla kotimainen laadukas Harbinger, joka on niin viljelijöiden kuin mallastajienkin mieleen. Kaksitahoinen uutuuslajike Trekker on huippusatoisa ja viljelyvarma mallasohrakandidaatti, jonka soveltuvuutta mallasohraksi testataan parhaillaan.

Vaihtelua viljelykiertoon

Osaltaan maan kunnosta voi huolehtia myös viljelykierrolla. Monipuolinen, erilaisia kasveja sisältävä viljelykierto pitää osaltaan yllä maan kasvukuntoa. Syväjuuriset kasvit, esim. syysruis ja nurmikasvit tekevät maahan kulkuväyliä vedelle ja parantavat mururakennetta.

Palkokasvit, kuten herne ja härkäpapu puolestaan jättävät maahan typpeä ja parantavat nekin mururakennetta. Myös öljykasvit monipuolistavat hyvin viljapainotteista viljelykiertoa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja