Trekker ja Harbinger – laadukasta mallasohrasatoa tänäkin vuonna

Laadukkaan mallasohran tuotannossa on kiinnitettävä huomiota valkuaispitoisuuden hallintaan, itävyyteen ja jyväkokoon. Näihin tekijöihin voi vaikuttaa jo lajikevalinnalla, johon annetaan suositukset myös mallastamolta sopimuksia tehtäessä. Mallasohran viljelysopimuksia tehdään lajikkeista, mallasohraketjun eri osapuolten edustajista koostuva Panimolaboratorion ohrakomitea on virallisesti hyväksynyt.

Laadukkaan mallasohran tuotannossa on kiinnitettävä huomiota valkuaispitoisuuden hallintaan, itävyyteen ja jyväkokoon. Näihin tekijöihin voi vaikuttaa jo lajikevalinnalla, johon annetaan suositukset myös mallastamolta sopimuksia tehtäessä. Mallasohran viljelysopimuksia tehdään lajikkeista, mallasohraketjun eri osapuolten edustajista koostuva Panimolaboratorion ohrakomitea on virallisesti hyväksynyt. Hyväksyntä perustuu viljely-, mallastus- ja panimokokeisiin.

Trekker

on markkinoiden satoisin

Pohjoisiin olosuhteisiimme jalostettu Trekker-mallasohra piti tänäkin vuonna lupauksensa laadukkaasta, isojyväisestä ja matalan valkuaispitoisuuden sadosta. Trekker on uusin, vuonna 2015 Suomessa mallasohraksi hyväksytty lajike.

Kimmo Hovi on viljellyt tilallaan Orimattilassa Trekkeriä jo useamman vuoden. Erityisen hyvänä Hovi pitää sen sadontuottokykyä, vaikka tänä vuonna kasvuolosuhteista johtuen satotasot jäivätkin kaikilla viljoilla harmillisesti alle viime vuoden huippusatojen.

- Trekkerissä kiehtoo erityisesti sen korkea satopotentiaali, mikä on selvästi parempi muihin lajikkeisiin verrattuna, Hovi toteaa.

Trekkeriä viljeltiin tänä vuonna myös Arto Markkolan tilalla Järvelässä. Markkola tuotti lajikkeesta satoa Viking Maltille mallastettavaksi jo osana sen hyväksymisprosessia viralliseksi mallasohraksi. Tänäkin vuonna Trekker tuotti Markkolan mukaan hyvän sadon niin määrällisesti kuin laadullisestikin, mutta muistuttaa korkean satopotentiaalin lajikkeen tarvitsevan riittävästi typpeä.

- Trekker käyttää sadonmuodostukseen enemmän typpeä kuin vanhemmat lajikkeet ja peruslannoituksella valkuaispitoisuus voi jäädä jopa liian matalaksi, Markkola kertoo.

Viljelyvarma Harbinger

tuottaa isoa jyvää

Hovin tilalla tuotettiin myös toista kotimaista, Harbinger-mallasohraa, joka niin ikään edustaa mallasohran parhaimmistoa ison ja tasaisen jyväkoon ja alhaisen valkuaisen ansiosta. Myös Harbinger on hyväksytty viralliseksi mallasohraksi Suomessa hyvien viljely- ja laatuominaisuuksiensa ansiosta ja on noussut isoksi lajikkeeksi Viking Maltille mallasohran hankinnassa.

- Harbinger antaa vuodesta toiseen isojyväistä satoa, niin se teki tänäkin vuonna, tiivistää Hovi.

Hovi on viljellyt Harbingeria jo kymmenisen vuotta ja suosii lajiketta etenkin sen hyvän taudinkestävyyden ja viljelyvarmuuden ansiosta.

Evira seuraa mallasohran laatua

Tänä vuonna mallasohran laatu vaikuttaisi Eviran viljasadon laatuseurannan mukaan olevan jyväkoon osalta viime vuotta parempi. Eviran tilaston mukaan mallasohran keskimääräinen valkuaispitoisuus on tänä vuonna ollut 10 prosenttia (2015: 10,3 %) ja lajittelutulos 89,4 prosenttia (2015: 87 %). Tämän vuoden laatuseuranta perustuu tilanteeseen 13.10., lopullinen tilasto viljasadon laadusta julkaistaan kevättalvella 2017.

Lisää Trekkerin laatuominaisuuksista

Tutustu Harbingerin tarkempiin tietoihin

Lähde: Viljasadon laatuseuranta 2016, Evira


Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja