Viljelyvarmassa Severi-ohrassa on reilusti satopotentiaalia

Severi on erinomainen lajike rehuohrantuotantoon ja eteläisessäkin Suomessa tuottoisa vaihtoehto esimerkiksi syysviljojen ja -öljykasvien esikasviksi.

Severi on satoisuudeltaan monitahoisten ohrien kärkikastia ja vakuuttaa myös laadullaan. Se on erinomainen lajike rehuohrantuotantoon ja eteläisessäkin Suomessa tuottoisa vaihtoehto esimerkiksi syysviljojen ja -öljykasvien esikasviksi.

Reilusti satopotentiaalia ja viljelyvarmuutta

Satakunnassa Kari Tuovisen kasvinviljelytilalla Severiä tuotettiin viime kesänä jo toista kasvukautta. Molempina vuosina uutuusohrasta on korjattu hyvä ja tasalaatuinen sato, keskimäärin 6500 kg/hehtaarilta.

Viime keväänä Severi kylvettiin toukokuun ensimmäisellä viikolla tilan multaisille hietamaille. Muokkaustekniikkana suositaan syyskyntöä ja keväistä äestystä, jotta haitalliset kasvitaudit saadaan pidettyä kurissa. Kylvön yhteydessä annettiin maltillisesti typpeä, alle 80 kg/ha.

– Kovan satopotentiaalin lajikkeena Severi antaisi varmasti vielä enemmän vastetta rohkeammalla lannoituksella. Varovaisella typpimäärällä varmistin hyvän itävyyden ja minimoin lakoriskit, tuumailee Tuovinen.

Severi on varustettu erittäin hyvällä taudinkestävyydellä ja lujalla korrella. Kesäkuussa tehdyillä kasvinsuojelu- ja kasvunsäädekäsittelyillä Tuovinen vielä varmisti sadon hyvän laadun ja kasvustojen lakoprosentti olikin käytännössä nolla.

Kasvuaika ja tärkkelys kohdallaan

Kasvuajaltaan Severi sopii hyvin aina IV-vyöhykkeelle saakka. Tuovisen tilalla ohra tuli tähkälle heinäkuun alussa ja sadonkorjuun kimppuun päästiin toden teolla elokuun puolivälissä.

– Satoisuutensa nähden kohtuullinen kasvuaika on yksi Severin vahvuuksista. Sen ansiosta jyvät saadaan suuremmalla todennäköisyydellä korjattua hyvän sään aikana, pohdiskelee Tuovinen.

Hyvännäköinen kasvusto antoi odottaa asiallista satoa ja Tuovinen saikin yllättyä positiivisesti. Korjatun sadon hehtolitrapaino oli 72,2-72,5 kg ja tärkkelyspitoisuus jopa 64,5 %. Myös jyväkoko oli monitahoiselle ohralle hyvä, sillä alle 2,2 mm seulan läpäisi ainoastaan noin 2,6 % jyvistä.

– Jalostuksen ansiosta uudet lajikkeet ovat entistä satoisampia ja laadukkaampi. Severin voi hyvällä syyllä laskea tämän hetken parhaiden monitahoisten ohrien joukkoon, arvio Tuovinen.

Severi onkin ollut tilalla viime vuosina kovan nosteen aikakautta elävää kauraa kannattavampi viljelykasvi.

– Nopeasti trendiviljaksi noussut kaura kelpaa nykyään muillekin kuin hevosille, mikä on hieno asia. Samaa myötätuulta soisi myös ohralle, kotimaisista lajikkeista se ei ainakaan jää kiinni, summaa Tuovinen.

Lisää SeveriBOR-ohran laatuominaisuuksista

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja