Olet täällä

Avenan markkinakatsaus - viikko 8

Kotimaan viljamarkkinoilla viime syksy oli pienemmästä sadosta ja laatuhaasteista johtuen ristiriitainen, kertoi Avenan Trade Manager Sam Tallberg VYR:n viljelijäseminaarin kuulijoille 13. helmikuuta. Maailman viljamarkkinoilla kulunut satokausi on ollut sen sijaan aika tasapaksu.

Tässä Avenan markkinakatsauksessa keskitytään tavanomaisen viikkokatsauksen sijaan vilja- ja öljykasvimarkkinoiden tapahtumiin koko satokaudella 17/18.

Kotimaassa sateisen puintikauden tuomia haasteita

Kotimaassa viljasato jäi odotettua pienemmäksi ja etenkin hyvälaatuisesta leipävehnästä on markkinoilla ollut niukkuutta. Tämä on tuonut nousuvirettä hintoihin loppuvuodesta.

- Leipävehnää ei tällä satokaudella riitä Suomesta vientiin ja rehuviljojen osalta vientimäärät jäävät myös edeltävistä vuosista, Tallberg kertoi. Kauran osalta vienti tällä satokaudella sen sijaan vetää normaalisti ja kysyntää olisi vielä suuremmille vientimäärille.

Maailmalla satokausi on ollut rauhallinen

Maailman viljamarkkinoilla kuluneella satokaudella hyvä viljasato, tasapainossa oleva kysyntä sekä hyvällä tasolla olevat varastot ovat pitäneet hintamuutokset verrattain pieninä.

- Tällä satokaudella on näkynyt etenkin se, että Mustanmeren maat (erityisesti jättimäisen sadon korjannut Venäjä ja Ukraina) ovat olleet todella aktiivisia ja dominoineet vientimarkkinoita etenkin vehnän osalta, Tallberg kertoi. Alueella satotasot ovat nousussa siihen liittyen kasvupotentiaali on suuri myös jatkossa. Logistiikassa on vielä pullonkauloja.

Öljykasvisato on satokaudella 17/18 arvioiden mukaan yhtä hyvä kuin edeltävänä satokautena. Brasilia on tällä satokaudella kiilannut Yhdysvaltojen ohi soijan viennissä. Suuri soijan tuoja on Kiina, jonne viedään satokaudella 95 miljoonaa tonnia soijaa eli valtava määrä.

- Öljykasvipuolella merkittävin kasvi on soijapapu, jonka osuus kokonaissadosta on noin 70 %, Tallberg muistutti. Mm. hyvät sato-odotukset etenkin soijan osalta sekä runsas palmuöljyn tarjonta markkinoilla ovat tuoneet hintoihin laskuvirettä viime aikoina.

Kilpailu vientimarkkinoista lähialueella kasvussa?

- Viljasatojen kehitys Baltiassa on viime vuosina ollut erittäin vahvaa ja etenkin maiden vehnäsadosta suuri osa suuntautuu vientiin, Tallberg kertoi. Tulevaa kehitystä kannattaa pitää silmällä.

Kotimaisen viljaketjun vahvuuksina on mm. hyvä osaaminen, korkea vehnän ja kauran laatu sekä tilojen riittävä varasto- ja kuivauskapasiteetti.

- Itämeren alueella kehittyvät sadot kirittävät myös tarpeita ketjun kehittämiseen Suomessa, jotta kilpailukykymme markkinoilla säilyy, Tallberg muistutti. Mm. logistiikassa on kehitettävää. Tasaisempien markkinoiden ja viennin sujuvoittamiseksi Tallberg kannusti viljelijöitä tekemään enemmän sopimuksia jo ennen satokautta ja myös rohkeammin kiinnittämään osan hinnasta etukäteen, jos se on hyvällä tasolla. Erilaisia vaihtoehtoja viljan hinnoitteluun on paljon tarjolla ja niitä kannattaisi hyödyntää enemmän riskien hallinnassa, Tallberg kertoi. 

Markkinoilla tapahtuu koko ajan

Ajankohtaisia markkinoilla seurattavia asioita juuri nyt ovat mm. syysviljojen talvehtiminen (Yhdysvallat, Mustameri). Baltiassa sateisen syksyn vuoksi paljon syysviljoja jäi kylvämättä ja on hyvä seurata mitä siellä tapahtuu keväällä. Öljykasvimarkkinoilla seurataan soijan puintien edistymistä Etelä-Amerikassa ja tarkentuvia satoennusteita.

Katso videolta Sam Tallbergin pitämä esitys vilja- ja öljykasvimarkkinoista VYR viljelijäseminaarissa 13.2.2018.

 

Tilaa Avenan markkinakatsaukset suoraan sähköpostiisi täältä.


Tämä markkinatiedote on laadittu luotettaviksi tunnettujen tietolähteiden pohjalta. Emme kuitenkaan takaa sen täydellisyyttä tai täsmällisyyttä. Tiedotteessa ilmaistuja mielipiteitä voidaan muuttaa ilman ennakkoilmoitusta.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä