27.06.16

Pahkahomeriski on nyt suuri

Mikko Mäkinen viljelee nyt toista vuotta kasvinviljelytilaa Somerolla. Tänä vuonna hän valitsi kevätrapsin lohkolle, jossa oli pitkään viljelty vain kevätvehnää.

Mikko Mäkinen viljelee nyt toista vuotta kasvinviljelytilaa Somerolla. Tänä vuonna hän valitsi kevätrapsin lohkolle, jossa oli pitkään viljelty vain kevätvehnää. Toukokuun 11. päivänä kylvetty rapsi on kasvanut hyvin ja oli aloittamassa juhannuksena kukintaa. Kirppoja ja rapsikuoriaisia ei merkittävästi ongelmina esiintynyt, mutta kaalikoita sitäkin enemmän. Kaalikoin pieniä toukkia lehdissä esiintyi ennen torjuntakäsittelyjä. Kolmella eri ruiskutuskerralla saatiin toukat hyvin torjutuksi. Ruiskutukset tehtiin öiseen aikaan, näin kasvustossa olleita kaalikoiperhosia myös tuhoutui käsittelyssä.

Pahkahomeentorjunta täyden kukinnan aikana

Pahkahomeen riski on erittäin suuri, jos rypsin ja rapsin kukintaa edeltäneen kolmen viikon aikana on satanut yli 30 mm. Runsas viikko sitten lähes koko maassa tämä sademäärä ylitettiin. Tautipainetta lisää vielä sadejaksolla useamman päivän jatkunut kostea sää. Pahkahometaudin vaivaamilla pelloilla sato jää yleisesti puoleen, ja lakoontuneet kohdat voivat mädäntyä puintikelvottomiksi.

Täyskukintavaiheessa kasvustoon ruiskutetaan Amistar Xtra + Folicur Xpertti valmisteet.
Tutkimusten mukaan paras teho pahkahomeeseen saadaan kun ruiskutus tehdään täydenkukinnan aikana. Tautiainekäsittelyn voi tehdä myös päiväsaikaan, jos sääolot eivät ole esteenä ruiskutukselle. Pahkahomeeseen on käytettävissä useita valmisteita ja nyt myös uutuusvalmisteena neljän tehoaineen Eksperttipakkaus, joka sisältää kahta uutta valmistetta, Amistar Xtra ja Folicur Xpertti, molemmat 5 litran pakkauksissa. Valmisteet tehoavat pahkahomeen lisäksi hyvin myös mustalaikkuun. Amistar Xtra 0,4 l/ha + Folicur Xpertti 0,4 l/ha on tehokas ja edullinen ratkaisu pahkahomeentorjuntaan. Yksi pakkaus riittää 12,5 öljykasvihehtaarille. Pakettiratkaisua suositellaan myös kasvitautien torjuntaan viljoille.

Eksperttipakkaus on saatavana Viljelijän Berneriltä.

www.viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja