Viljelijäkokemuksia Cleopatra ja Drago kevätrapsiuutuuksista

Borealin aikaisia kevätrapsiuutuuksia Cleopatraa ja Dragoa saattoi nähdä jo viime kesänä kasvamassa Salossa ja Loviisassa. Cleopatra on erittäin aikainen ja satoisa populaatiorapsi, Drago puolestaan on korkean satopotentiaalin hybridilajike.

Borealin aikaisia kevätrapsiuutuuksia Cleopatraa ja Dragoa saattoi nähdä jo viime kesänä kasvamassa Salossa Mika Äijälän pellolla sekä Loviisassa Kenneth Ahlqvistin viljelemänä. Cleopatra on erittäin aikainen ja satoisa populaatiorapsi, Drago puolestaan on korkean satopotentiaalin hybridilajike.

CleopatraBOR päihitti hybridit Salossa

Mika Äijälä viljeli Salossa Dragon ja Cleopatran rinnalla myös kauemmin markkinoilla ollutta hybridilajike Trapperia. Kaikki kolme lajiketta kylvettiin samalle lohkolle toukokuun alkupäivinä ja kasvustot puitiin yhtä aikaan syyskuun puolivälin tienoilla.

Äijälä oli tyytyväinen kummankin uutuusrapsin hyviin viljelyominaisuuksiin ja yllättyi positiivisesti erityisesti populaatiolajike Cleopatran satopotentiaalista ja kehitysrytmistä.

- Cleopatra yllätti olemalla hybridejä satoisampi. Sen alkukehitys oli nopea ja kasvusto taimettui samaa tahtia hybridilajikkeiden kanssa, kertoo Äijälä.

Kesän aikana kaalikoit kävivät tekemässä kiusaa vertailussa oleville lajikkeille, mutta Äijälä ei uskonut sen vaikuttaneen satotasoihin merkittävästi. Muilla tilan rapsilohkoilla tuholaisten aiheuttamat vauriot olivat selvästi suurempia.

Äijälä kertoi kasvustojen tuleentuneen samaa tahtia eivätkä puintikosteudetkaan poikenneet lajikkeiden välillä. Kustakin lajikkeesta korjattiin satoa noin 3 000 kg/hehtaari; Cleopatra oli vertailulohkolla satoisin 3 200 kilon hehtaarisadolla, toiseksi tuli uutuushybridi Drago. Sato on toimitettu tilalta jo eteenpäin ja saa kiitosta hyvästä laadustaan.

- Sekä Cleopatralla että Dragolla ovat laatuominaisuudet kunnossa; sadon öljypitoisuus oli korkea ja lehtivihreän osuus pysyi kummallakin lajikkeella matalana, kertoo Äijälä.

DragoBOR oli satoisuudellaan suosikki Loviisassa

Kenneth Ahlqvist viljeli niin ikään kumpaakin uutuuslajiketta tilallaan Loviisassa ja samalla lohkolla kasvoi myös tuttu populaatiorapsi Campino. Ahlqvistin tilalla kylvöt tehtiin toukokuun alkuviikoilla ja puintitöihin päästiin syyskuun puolivälin jälkeen.

Ahlqvist kertoi kaikkien lajikkeiden kasvuun lähdön onnistuneen hyvin, mutta jonkin verran taimettumisessa oli eroa hybridilajike Dragon hyväksi.

-Hybridin taimettuminen oli muita lajikkeita nopeampaa ja se menestyi parhaiten lohkon savisimmillakin kohdilla, kertoo Ahlqvist.

Hyvän alkuvaiheen jälkeen alkoivat kaalikoiden tuomat ongelmat ja tuholaiset saivatkin aikaan suurta vahinkoa kasvustoissa. Ruiskutuksia Ahlqvist teki useampaan otteeseen kesän aikana.

- Kaalikoit söivät rapsien pääverson, minkä vuoksi ne lähtivät tekemään enemmän sivuversoja. Tämä suosi hybridilajikkeen kasvustoa, sillä se oli kylvetty harvemmaksi ja tilaa sivuversojen kasvulle oli enemmän, Ahlqvist kertoo.

Kaikki kasvustot puitiin samaan aikaan, mutta Ahlqvist arveli Dragon olevan kasvuajaltaan hiukan populaatiolajikkeita myöhäisempi ja samalla selvästi satoisampi.

- Meillä Drago päihitti satoisuudellaan populaatiolajikkeet. Hybridistä satoa saatiin noin 3 000 kg/ha, Cleopatrasta ja Campinosta hiukan vähemmän, kertoo Ahlqvist.

Tutustu uutuusrapseihin tarkemmin

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja