Laadulla lisäeuroja

Avenan Kirkkonummella sijaitsevalle öljynpuristamolle on toimitettu öljykasvisatoa tasaista tahtia

Kotimaan rypsi- ja rapsisatoa on toimitettu Avenan Kirkkonummella sijaitsevalle öljynpuristamolle tämän satokauden alusta saakka tasaista tahtia. Sadon laatu on ollut hyvä.

Kaikkien vastaanotettujen rypsi- ja rapsikuormien laatu analysoidaan tehtaan omassa laboratoriossa Kirkkonummella. Näytteistä määritetään kosteus, öljy- ja valkuaispitoisuus, PRA-arvo, seulonta sekä lehtivihreäpitoisuus.

Hyvä laatu näkyy myös tilityksellä

Vastaanottonäytteiden analyysitulokset kertovat, että kotimaan rypsi- ja rapsisadon laatu on ollut hyvä tällä satokaudella 2016/17. Öljypitoisuus on ollut vastaanotetuissa erissä keskimääärin 41,4 %. Avena on maksanut viljelijöille laatulisää tällä satokaudella keskimäärin 9,1 €/tn. KM satokisassa korkein laatulisä oli 31 €/tn. Lisähintaa laadusta sai seitsemän kisaajaa.

Rikkakasvien siemenet eivät sisällä öljyä

Tärkein sadon laatutekijä on öljypitoisuus. Rikkakasvien siemenet rypsi- ja rapsisadon seassa heikentävät sen laatua ja rikkakasvien torjunta kannattaakin tehdä huolella. Suuri rikkakasvien siementen määrä sadon seassa näkyy alhaisempana öljypitoisuutena, korkeampana PRA-arvona ja korkeampana seulontaprosenttina. Rikkakasvien siemenistä hankalimpia sadon seassa ovat mataran ja jauhosavikan siemenet, koska niitä on erittäin hankala lajitella sadon seasta pois.

Avenan rypsin ja rapsin laatuhinnoittelun peruslaadut

  • öljypitoisuus 40 %
  • PRA-arvo 38-40 %
  • seulonta 0-0,50 %
  • lehtivihreäpitoisuus 0-30 mg/kg
  • kosteus max. 9 %

Lisätietoa laatuhinnoittelusta ja öljykasvisopimuksista saat Avenan ostajilta.

Ryhdy Avenan sopimusviljeiljäksi!

Avena tarjoaa sopimusviljelijöilleen kevätrypsin ja -rapsin kylvösiemenet erikoishintaan sekä 4 €/tn sopimuslisän, kun teet viljelysopimuksen siementen oston yhteydessä. Avenan valikoimassa tällä hetkellä CordeliaBOR-rypsin sekä CampinoBOR- ja TrapperBOR-rapsin peitatut kylvösiemenet. Kaikki viljelysopimuksen 15.3. mennessä tehneet osallistuvat lisäksi Samsung Galaxy-tabletin ja NEITO-tuotepalkintojen arvontaan.

Tilaa kylvösiemenet ennakkoon tällä lomakkeella tai ottamalla yhteyttä ostajiimme, jotka auttavat sinua siemen- ja sopimusasioissa mielellään.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja