Olet täällä

Panostus kannatti Osa 1: Plus-rypsi Synthia seisoi ylpeästi pystyssä läpi hankalan kesän

Kotimainen SynthiaBOR-rypsi uhmasi kesän kasvuoloja ja seisoi selkä suorana lapualaisilla pelloilla. Alkuvaiheen vauhdikas kasvu paransi Synthian asemia kilpailussa auringon lämmöstä.

Lapualla öljykasveja viljelevä Jouko Hyvärinen muistelee lämmöllä Synthia-rypsin kasvua viime kesän hankalissa oloissa. Synthiaa oli hänellä kasvamassa kolmella eri lohkolla. Kylvölle hän pääsi 25. toukokuuta.

– Kevät oli kaiken kaikkiaan hankala, kun maat eivät meinanneet millään valmistua kylvökuntoon. Turvemaa oli kohtuullisen kylmä ja kostea, kun Synthiat kylvettiin. Ne taimettuivat kuitenkin tasaisesti noin 6–7 päivää kylvöstä, hän kertoo.

Yhdelle lohkolle hän kylvi Synthian rinnalle Borealin Cordelia-rypsiä, jota hän on viljellyt jo useita vuosia.

Ratkaisu olikin Hyvärisen mielestä oivallinen tapa päästä vertailemaan kahta rypsilajiketta.

– Erot näkyivät alusta alkaen. Synthian alku oli nopeampi ja voimallisempi, ja se oli 4-lehtivaiheessa nopeammin kuin Cordelia. Synthiassa myös näytti olevan enemmän kukkia ja kukinta jatkui hivenen Cordeliaa pidempään. Tuleentumisessa Synthia oli hivenen nopeampi ja olisi ollut muutamaa päivää Cordeliaa aiemmin puitavissa, hän kertaa.

Luja varsi, helppo puinti

Jouko Hyvärinen nostaa kuitenkin ehdottomaksi ykköseksi Synthian lujan varren, joka piti rypsin pystyssä. Kasvukaudella lämpösumma loppui armotta kesken, ja rypsi oli puitava väkisin. Pystyssä ollutta Synthiaa oli kuitenkin ilo puida.

– Siinä missä Cordelia oli painunut itselleen tyypillisesti nojalleen jo heinäkuun puolella, Synthia pysyi suorana ja kasvusto terveenä. Pidän sitä viljelijän kannalta erinomaisen tärkeänä. Ei tule puintitappioita, aikaa säästyy ja kuivauskustannus on pienempi, Jouko Hyvärinen kertoo.

– Suosittelisin ilman muuta muillekin viljelijöille. Olen tykännyt Cordelia-rypsistä, mutta Synthia tuo siihen merkittävän parannuksen, hän toteaa.

 

Panostus kannatti on Farmitin juttusarja, joka nostaa esiin haasteellisen kasvukauden vastapainoksi viljelijöiden onnistumisia. 

Isossa roolissa ovat keinot, joiden avulla hyvät tulokset on saavutettu. Sarjan uutisista voi hakea uusia ideoita sekä selkänojaa valinnoille, joita aikoo tulevalle kasvukaudelle tehdä.

Sarjan aloittaa juttu siitä, miten uuden sukupolven rypsilajikkeen kanssa onnistuttiin kasvukauden vaikeudesta huolimatta.  

Lue sarjan kaikki uutiset. 

Kommentit

Anonymous

Ja mikä mahtoi olla rypsin sato?
Tuntuu ettei rypsistä tule kunnon satoa, vaikka kasvusto näyttää todella hyvältä.

Niina Pitkänen / Boreal

Hei! Synthian kylvöpäivä Lapualla oli 25.5. ja kasvusto puitiin 8.10., jolloin lämpösummaa oli kertynyt 992 astetta, mikä jää reilusti Synthian lämpösummavaatimuksesta (1062,4 astetta). Viljelijän arvio tämän vuoden rypsin satotasosta oli n. 1600 kg/ha, mikä on Lapuan korkeudella ja varsin alhaisella lämpösummalla kelpo tulos. Eteläisemmässä Suomessa Synthiaa on puitu reippaasti paremmissa olosuhteissa ja päästy rapsin satotasoihin. Tämän lapualaisen viljelijän rapsi jäi kylvämättä, ja etelässä rapsipellot ovat jääneet paikoin puimatta.

ToRaZZa

~30 km etelään Lapualta 22.5 kylvetty ja 1.10 puitu Synthia vähän 2tn päälle kärryihin päin kuivana kuutioiden, ensikertalaisen tuuria rypsillä? Ehdottomasti jatkoon ensi vuonnakin!

Samankaltaista sisältöä