Sukellus öljykasvilajikkeisiin

Kiinnostaako kevätrapsi, entä valitsetko hybridi- vai populaatiolajikkeen? Vai viljelisikö sittenkin kevätrypsiä? Avenan laajasta kylvösiemenvalikoimasta löydät rypsin sekä rapsin kylvösiemenet.

Kiinnostaako kevätrapsi, entä valitsetko hybridi- vai populaatiolajikkeen? Vai viljelisikö sittenkin kevätrypsiä? Avenan laajasta kylvösiemenvalikoimasta löydät rypsin sekä rapsin kylvösiemenet.

Lajikevalikoima nyt laajimmillaan

Suomessa on tarjolla varsin laaja valikoima rypsi- ja rapsilajikkeita ja myös Avenan kylvösiemenvalikoimasta löytyy niitä suuri joukko. Valikoimastamme löytyy vanhoja tuttuja ja uutuuksia sekä aikaisia että vähän pidemmän kasvuajan lajikkeita. Lajikevalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kasvuaikaan etenkin, jos viljelet viljelyvyöhykkeellä II tai sitä pohjoisempana.

Alta löydät tarkemmat kuvaukset Avenalla myynnissä olevista lajikkeista. Valikoimaan voi tulla kevään mittaan muutoksia niiden lajikkeiden osalta, joiden siemeniä on rajoitettu määrä, mutta öljykasvien kylvösiementen saatavuus on kuitenkin hyvä.

Kevätrypsien viljelyalue ylettyy vyöhykkeelle IV saakka

Avenan valikoimasta löytyy kevätrypseistä CordelianBOR sekä uuden lajikkeen, Synthian BOR kylvösiemenet.

Synthia BOR on täysin uudentyyppinen, ensimmäinen synteettinen rypsilajike. Synthia tuo aikaisuudellaan ja satoisuudellaan sekä paremmalla korrenlujuudellaan selvää plussaa rypsin viljelyyn. Synthiaa oli ensimmäistä kertaa viljelyssä laajemmin kasvukaudella 2017 ja kokemukset kasvukaudelta olivat positiivisia. Viljelijät ovat kiitelleet etenkin parempaa satoisuutta sekä korrenlujuutta. Synthia soveltuu viljelyvyöhykkeille I-IV.

Cordelia BOR on viljelyvarma ja Suomen viljellyin rypsilajike. Satoisa kestosuosikki soveltuu viljelyvyöhykkeille I-IV. Cordelian öljypitoisuus on ollut rypsilajikkeiden parhaimmistoa.

Rapseissa sekä populaatio- että hybridilajikkeita

Avenan valikoimassa on kaksi populaatiorapsilajiketta: Cleopatra BOR ja Campino BOR.

Cleopatra BOR on uusi, erittäin aikainen ja satoisa rapsilajike. Cleopatran korrenlujuus on viljelykokeissa ollut rapsilajikkeiden parhaimmistoa ja se on hieman lyhyempi kuin muut lajikkeet. Cleopatran öljypitoisuus on korkea ja se soveltuu aikaisena lajikkeena hyvin viljelyvyöhykkeille I ja II.

Campino BOR on aiemmilta vuosilta Avenan valikoimasta tuttu, erittäin satoisa kevätrapsi I-viljelyvyöhykkeelle. Campinolla on tehty voimassa oleva satoennätys KM satokisassa, kun Ilkka Kouvon kisalohkolta puitiin kasvukaudella 2016 lähes 4800 kg hehtaarisato! Campinon sadon laatu on hyvä; sen siemen on erittäin suuri ja öljypitoisuus on korkea.

Hybridirapsit Avenan valikoimassa

Avenan valikoimassa on kolme hybridirapsilajiketta: Drago BOR, Trappe BOR ja Solar CL BOR .

Drago BOR on erittäin satoisa uutuusrapsi, jonka kylvösiemenet menivät viime keväänä kuin kuumille kiville. Monet Dragoa viljelleet jättivät pian puintien jälkeen siemenistä ennakkotilauksen, koska olivat päättyneellä kasvukaudella tyytyväisiä lajikkeeseen ja sen satoon. Satoisuuden ohella Dragon eduiksi laskettiin mm. nopea alkukehitys sekä varrenlujuus. Drago on kasvuajaltaan aikainen kevätrapsi ja se soveltuu viljelyvyöhykkeille I ja II.

Trapper BOR on aikainen ja viljelyvarma hybridirapsi, joka vuodesta toiseen on säilyttänyt paikkansa suosituimpien lajikkeiden joukossa. Trapper on aikainen lajike, minkä vuoksi se soveltuu viljeltäväksi myös hieman pohjoisemmilla viljelyalueilla.

Solar CL BOR on uutuusrapsi CLEARFIELD-viljelymenetelmään. Solar CL:n sato on viljelykokeissa ollut Trapperin luokkaa, mutta sen kasvuaika on Trapperia jonkin verran pidempi. Satoisa Solar CL tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos rikkakasvien torjunta CLEARFIELD-viljelymenetelmällä kiinnostaa!

Ryhdy Avenan sopimusviljelijäksi

Saat sopimuslisän (4 €/tn), kun teet kylvösiementen tilauksen yhteydessä öljykasvisopimuksen 15.3. mennessä. Tähän mennessä kylvösiemenet ostaneet ja sopimuksen tehneet osallistuvat arvontaan, jossa palkintona on iPad-tabletti.

Tilaus matkaan mars!

Voit tutustua siemenvalikoimaamme, myyntihintoihin sekä tehdä tilauksen tällä lomakkeella, tai voit olla kylvösiemenasioissa yhteydessä Avenan ostajiin. Jos uutuuslajikkeet kiinnostavat, kannattaa olla liikkeellä ajoissa ja tilata siemenet pian!

Avenan öljynpuristamo Kirkkonummella on varma toimituspaikka sadolle myös ensi vuonna. Kirkkonummen lisäksi ostamme ympäri vuoden rypsiä ja rapsia useisiin vastaanottopaikkoihin eri puolilla Suomea. Vastaanottopaikat ja ostohintamme löydät Avenakaupasta.

Tämä on ensimmäinen juttu "Avenan öljykasveja viljelykiertoon”-sarjassa, jossa julkaistaan kevään mittaan useampia juttuja öljykasvien viljelystä. Lisätietoa lajikkeista löytyy myös Borealin sivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja