Olet täällä

Top 5 - miksi öljykasveja mukaan viljelykiertoon?

Kevätrypsi ja-rapsi sopivat monelle tilalle monipuolistamaan viljelykiertoa ja kasvivalikoimaa. Mitkä asiat pääsivät mukaan ”miksi viljellä”-listalle?

Viime keväänä Avenan tekemässä öljykasvikyselyssä kysyttiin mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat kiinnostukseen viljellä rypsiä ja rapsia. Alla olevaan ”top 5”-listaan on koottu kyselyyn vastanneiden viljelijöiden mielestä tärkeimmät syyt (1-5).

 

1. Viljelykierto monipuolistuu ja kasvitautien paine pienenee

Monipuolisen viljelykierron tiedetään lisäävän satovarmuutta, parantavan sadon määrää ja laatua sekä tasaa myös viljelyn riskejä.  Öljykasvit auttavat viljojen kasvitautien torjunnassa, koska ne eivät ole isäntäkasveja viljojen kasvitaudeille.

2. Öljykasveilla on hyvä esikasviarvo

Suomessa tehdyissä peltokokeissa öljykasvien on todettu lisäävän seuraavana vuonna viljelykasvin satoa ja parantavan myös sadon laatua. Satovaikutus voi olla satoja kiloja/ha ja vaikutukset voivat näkyä useampana vuonna.

3. Viljelyn kannattavuus hyvällä tasolla

Rypsin ja rapsin viljelyn kannattavuus on ollut useana vuonna vallitsevilla sato- ja hintatasoilla viljojen viljelyn kannattavuutta parempi. ProAgrian Lohkotietopankin tulosten mukaan viljelyn kannattavuus on ollut yleisesti parempi monipuolisissa viljelykierroissa verrattuna yksipuolisiin kiertoihin. Useiden viljelykasvien viljely hajauttaa myös satoon, sen laatuun ja myyntiin liittyviä riskejä.

4. Erillistä konekantaa ei tarvita

Rypsin ja rapsin viljelyssä ei tarvita erikoiskoneita ja niiden viljely onnistuu samoilla koneilla kuin viljojen viljely.

5. Öljykasveille on varma kysyntä

Suomessa tuotettu öljykasvisato käytetään Suomessa ja tällä hetkellä teollisuuden vuosittainen käyttö on kotimaista satoa suurempi. Avenan öljynpuristamo Kirkkonummella on Suomen suurin öljykasvien käyttäjä ja käytämme noin 90 % kotimaan sadosta rypsiöljyn ja rypsipuristeen valmistukseen.

 

Rypsin ja rapsin kylvösiemeniä hyvin saatavilla

Avenan kylvösiemenvalikoimassa on hyviä ja satoisia rypsi- ja rapsilajikkeita. Voit tutustua tarkemmin lajikevalikoimaan täältä ja tehdä tilauksen tällä lomakkeella, tai ottamalla yhteyttä Avenan ostajiin.

Saat sopimuslisän (4 €/tn), kun teet kylvösiementen tilauksen yhteydessä öljykasvisopimuksen 15.3. mennessä. Tähän mennessä kylvösiemenet ostaneet ja sopimuksen tehneet osallistuvat arvontaan, jossa palkintona on iPad-tabletti.

Öljykasvikysely käynnissä – vastaa ja vaikuta

Avena haluaa jatkaa öljykasvien viljelyn onnistumisten ja haasteiden selvittämistä lyhyellä kyselyllä kevätrypsin ja –rapsin viljelijöille. Kyselyllä selvitetään: mitkä asiat askarruttavat öljykasvien viljelytekniikassa, mitä asioita olisi hyvä selvittää peltokokeissa ja lisäksi kysytään miten kasvukauden 2017 sato onnistui – mikä onnistui, mikä ei? Kaikki kyselyyn 15.3. mennessä vastanneet, yhteystietonsa jättäneet osallistuvat arvontaan, jonka pääpalkintona on tabletti. Lisäksi yhteystietonsa jättäneille toimitetaan tuloskooste kevään aikana.

Lue lisää: Avenan öljykasvikysely

 

Tämä on kolmas juttu Avenan "öljykasveja viljelykiertoon”-sarjassa, jossa julkaistaan kevään mittaan juttuja öljykasvien viljelystä. Alta löydät linkit aiemmin ilmestyineisiin juttuihin.

Lue lisää: rypsiä vai rapsia?

Lue lisääSukellus öljykasvilajikkeisiin

Kommentit

Samankaltaista sisältöä