Olet täällä

Epätasainen öljykasvikasvusto puintikuntoon Reglonella

Epätasainen öljykasvikasvusto puintikuntoon Reglonella

Epätasainen öljykasvikasvusto puintikuntoon Reglonella

Rypsin ja rapsin varsiston hävittäminen Reglonen avulla helpottaa puintia. Jos viime vuonna varsiston hävittäminen öljykasveilta oli paikoin tarpeen, että sato saatiin puintikuntoon ennen talventuloa, niin tänä vuonna Reglonen käyttö ennen puintia auttaa tasaamaan epätasaisesti itänyttä tai jälkiversonnasta kärsivää rypsi- ja rapsikasvustoa. Mikäli kasvustossa paljon vielä vihreitä rikkakasveja, tuhoutuvat ne myös samalla.

Epätasaiset kasvustot ovat tänä vuonna tavallisia, mikä aiheuttaa haasteita sopivan puintiajankohdan löytämiselle.

Vaikka tuote on rekisteröity varsiston hävitykseen rypsillä ja rapsilla, niin Reglonen käytön sopivuus kannattaa aina tarkistaa sadon ostajalta ja viljelysopimuskumppanilta.

Oikea ajankohta käsittelylle öljykasveillä löytyy viime vuonna julkaistuista ohjeista. Ajoitus pitää tehdä pääsadon kehitysasteen mukaan.

Rypsin ja rapsin ruiskutus tehdään 7-14 vrk ennen puintia annoksella 2,0 – 3,0 l/ha + kiinnite. Kun kasvuston tuleentuminen on epätasaista, kannattaa ruiskutus tehdä päivällä valoisaan aikaan. Tällöin vaikutus tapahtuu heti kasvin vihreisiin osiin, eikä tehoaine kulkeudu kasvissa.

Käsittelyn jälkeen siementen tuleentuminen jatkuu vielä muutaman päivän, kunnes nestevirtausten tyrehtyminen keskeyttää sen. Lehtivihreä alenee vielä tässä vaiheessa, mutta täysin keskenkasvuiset ja vihreät siemenet eivät ehdi tuleentua ja niihin jää lehtivihreää.

Reglonen tehoaine dikvatti vaikuttaa kasveihin vain vihreiden lehtien ja versojen kautta. Reglonen teho perustuu siihen, että tehoaine reagoi auringonvalon kanssa, jolloin muodostuu vetyperoksidia, joka polttaa kasvin solukon. Valon määrä vaikuttaa tehon nopeuteen. Jos teho halutaan heti, tehdään ruiskutus päivällä aurinkoiseen aikaan. Kun tarkoituksena on saada aine kulkeutumaan hieman kasvissa, niin paras ruiskutushetki on illemmalla.

Dikvatti ei vaikuta maan kautta ja se hajoaa vedessä kemiallisesti nopeasti pois. Tästä huolimatta aineella on kuitenkin peräkkäiskäytön rajoitus. Ainetta voi käyttää joka toinen vuosi tai kaksi tai kolme vuotta peräkkäin, jos kyseisellä lohkolla pidetään vastaavan pituinen tauko  seuraavina vuosina.

Reglonea ei saa ruiskuttaa liian kosteaan kasvustoon, sillä märässä valmiste leviää epätasaisesti kasvin pinnalle ja riski valmisteen valumiselle pois lehdeltä on suuri. Ruiskute on sateenkestävä 10 min ruiskutuksen jälkeen.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä.

Lisätietoja. www.syngenta.fi

Antti Jaakkola

0407033558

Syngenta Nordics A/S

Kommentit

Samankaltaista sisältöä