Olet täällä

Kaalikoin toukkien tarkkailu ajankohtaista rapsilla ja rypsillä

Kaalikoin toukkien tarkkailu ajankohtaista rapsilla ja rypsillä

Kaalikoin toukkia syömässä kevätrapsiaEnsimmäiset lentävät kaalikoit havaittiin reilu pari viikkoa sitten. Kaalikoit ovat perhosia, joiden väri on punertavan ruskea. Kaalikoin kehitys muna-asteelta toukka-asteelle kestää noin 2-3 viikkoa, joten nyt kasvustoissa voi alkaa nähdä kaalikoin toukkia. Kaalikoin toukka on pituudeltaan noin 10-11 mm ja väriltään ensin harmaankeltainen ja lopulta vihreä. Toukan pää on muuta ruumista tummempi. Toukkien ensimmäinen sukupolvi syö lehtien alapinnalta ikkunan muotoisia alueita, jossa läpinäkyvä pintasolukko jää jäljelle. Toinen ja jopa kolmas sukupolvi voivat myöhemmin tuhota myös nuppuja, kukintoja ja lituja. Ruiskuttamaan kannattaa lähteä, jos löydetään 2-3 toukkaa kasviyksilöä kohden. Ensimmäinen ruiskutus on todella tärkeä, jolloin on suurin riski pahimmille tuhoille.

Avaunt 150 EC tehoaa kaalikoin toukkiin parhaiten ja samalla tehoaika on pitkä. Pyretroideilla kuten esimerkiksi Sumi Alphalla on vaikea saada hyvää tehoa. Suurta ruiskutuspainetta ja pientä pisarakokoa kannattaa käyttää kaikilla valmisteilla, jolloin valmiste leviää paremmin kasvustoon ja osumatarkkuus parantuu. Samalla kun Avauntilla torjutaan kaalikoin toukkia, saadaan hyvä teho rapsikuoriaisiin.

Neonikotinoidi-valmisteilla kuten Mospilanilla ja Biscaya OD 240:lla ei ole tehoa kaalikoihin tai teho on huono.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä