Olet täällä

Sopivan haastavaa – panosta öljykasvien lannoitukseen

Sopivan haastavaa – panosta öljykasvien lannoitukseen

Kevätöljykasvien satopotentiaali on kasvanut ja samalla tasapainoiseen lannoitukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Öljykasvit ovat oiva lisä viljelykiertoon, sillä kasvustoon sitoutuu suuri määrä ravinteita kesän aikana. Myöhemmin ne palautuvat varsien mukana maahan, mikä tekee öljykasveista hyvän esikasvin.

Tasapainoisella lannoituksella sato nousee merkittävästi suuremmaksi, verrattuna yksipuoliseen lannoitukseen, jossa ei huomioida kasvin tarpeita. Yara Kotkaniemen kokeissa saatiin YaraMila-lannoituksella lähes 10 prosentin sadonlisä, kun fosfori- ja kaliumlannoitukseen panostettiin kasvin tarpeen mukaan.

 

Lähde: Yara Kotkaniemi 2019

 

   

 

 

 

 

 

 

Lähde: Yara Kotkaniemi 2019

 

  

  

 

 

 

 

Kasvuston kehittyminen vahvaksi tulee varmistaa oikein mitoitetulla typpi-rikkilannoituksella. Yara Kotkaniemen tutkimusten mukaan öljykasvit kykenevät hyödyntämään lannoituksen tehokkaasti. YaraBela Sulfan sopii erityisesti öljykasveille, joiden rikintarve on suuri. Öljykasveilla typen ja rikin suhde on 5:1, eli öljykasvit ottavat kilon rikkiä jokaista viittä typpikiloa kohden

Jaetulla lannoituksella on saatu kokeissa noin 4 000 kilon sato käyttämällä keväällä 100 kg typpeä YaraMila-lannoitteena ja täydentämällä lannoitusta rikkipitoisella YaraBela Sulfanilla 155 kg/ha (40 kg typpeä). Muista käyttää aina täsmäviljelyratkaisuja, kun teet lisälannoituksen. Tutustu Yaran satelliittipalveluun ja katso miltä kasvustosi näyttivät viime kasvukautena.

Kommentit

neuson

Öljykasvien satopotentiaali on kyllä ainakin omalla kohdalla tippunut tällä vuosituhannella 2000 kg:sta lähes nollaan. Nyt ei enää maausko riitä ensi vuodelle öljykasvin kylvöön.

Mezzo

Mieluummin varovainen lannoitus, koska joku tuholaisinvaasio voi viedä sadon, niin kuin viime kesänä tapahtui, onneksi lannoitin varovasti.

Samankaltaista sisältöä