Sopivan haastavaa – panosta öljykasvien lannoitukseen

Kevätöljykasvien satopotentiaali on kasvanut ja samalla tasapainoiseen lannoitukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kevätöljykasvien satopotentiaali on kasvanut ja samalla tasapainoiseen lannoitukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Öljykasvit ovat oiva lisä viljelykiertoon, sillä kasvustoon sitoutuu suuri määrä ravinteita kesän aikana. Myöhemmin ne palautuvat varsien mukana maahan, mikä tekee öljykasveista hyvän esikasvin.

Tasapainoisella lannoituksella sato nousee merkittävästi suuremmaksi, verrattuna yksipuoliseen lannoitukseen, jossa ei huomioida kasvin tarpeita. Yara Kotkaniemen kokeissa saatiin YaraMila-lannoituksella lähes 10 prosentin sadonlisä, kun fosfori- ja kaliumlannoitukseen panostettiin kasvin tarpeen mukaan.

Lähde: Yara Kotkaniemi 2019

Lähde: Yara Kotkaniemi 2019

Kasvuston kehittyminen vahvaksi tulee varmistaa oikein mitoitetulla typpi-rikkilannoituksella. Yara Kotkaniemen tutkimusten mukaan öljykasvit kykenevät hyödyntämään lannoituksen tehokkaasti. YaraBela Sulfan sopii erityisesti öljykasveille, joiden rikintarve on suuri. Öljykasveilla typen ja rikin suhde on 5:1, eli öljykasvit ottavat kilon rikkiä jokaista viittä typpikiloa kohden

Jaetulla lannoituksella on saatu kokeissa noin 4 000 kilon sato käyttämällä keväällä 100 kg typpeä YaraMila-lannoitteena ja täydentämällä lannoitusta rikkipitoisella YaraBela Sulfanilla 155 kg/ha (40 kg typpeä). Muista käyttää aina täsmäviljelyratkaisuja, kun teet lisälannoituksen. Tutustu Yaran satelliittipalveluun ja katso miltä kasvustosi näyttivät viime kasvukautena.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja