Olet täällä

Pörssihintaa öljykasvisadosta?

Vilja- ja öljykasvikauppaa on perinteisesti tehty ns. suorana kauppana senhetkisellä tarjotulla hinnalla jo vuosikymmenten ajan. On kuitenkin tärkeää huomioida, että uusia vaihtoehtoja sadon hinnoitteluun on tarjolla.

Basis-sopimus sitoo sadon hinnan pörssihintaan. Pohjana käytetään Euronext Pariisin pörssihintoja, joihin pääset tutustumaan täältä. Sopimusta tehtäessä toimitusjaksolle sovitaan basis, joka lisätään tai vähennetään kiinnityshetken pörssihinnasta. Viljelijä saa itse päättää ajankohdan, jossa kiinnittää pörssihinnan.  

Rypsille ja rapsille on tällä hetkellä avoinna marraskuun 2020 ja helmikuun 2021 basis-sopimukset, joihin kumpaankin basis on 0 €/tn. Tämä tarkoittaa siis sitä, että öljykasvisadosta maksetaan tasan pörssihinnan mukaan. Älä kuitenkaan unohda öljykasvien sopimusviljelijän etuja, joihin kuuluu myös sopimuslisä 5 €/tn. Tämä mukaan lukien basis-sopimusta hyödyntäen on siis mahdollista saada öljykasvisadolleen hinta, joka on 5 €/tn yli pörssihinnan. Hinnoittelussa kannattaa aina jakaa riskiä ja basis-sopimus on yksi varteenotettava vaihtoehto siihen.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä