Olet täällä

Vaihteleva sää toi ohriin verkkolaikun ja öljykasveihin kirpat

Ohrissa siemenlevintäistä verkkolaikkua

Siemenlevintäisen ohranverkkolaikun oireet ovat nyt hyvin näkyvissä (Kuva: Marja Jalli) (suurenna klikkaamalla)Ohrassa on paikoin havaittu runsaasti siemenlevintäistä verkkolaikkua. Verkkolaikku hyötyi ohran hitaasta itämisestä viileissä olosuhteissa. Erityisen runsaasti verkkolaikkua on peittaamattomalla siemenellä kylvetyissä kasvustoissa. Suomalaiset verkkolaikkua aiheuttavat sienikannat voivat itää jopa kahden asteen lämpötilassa. Alttiilla lajikkeilla siemenlevintäinen verkkolaikku voi edetä kasvustoissa voimakkaasti alhaisemmissakin kosteusolosuhteissa.

Lämmin sää saa kirpat liikkeelle

Sään lämmetessä hyönteiset aktivoituvat ja lähtevät liikkeelle. Erityisesti kirppojen tarkkailu on  tarpeen öljykasvipelloilla, jotka ovat taimettuneet hitaasti.  Kirppoja on syytä tarkkailla myös kaalikasveilla niin avomaalla kuin taimikasvatustiloissa. Myös kevätviljoissa näkyy kirppavioitusta.

Vuonna 2019 kirppoja oli erityisen runsaasti ja pitkään. Kirppoihin kannattaa varautua nytkin (Kuva: Erja Huusela-Veistola) (suurenna klikkaamalla) Ohrakirppoja ja vioitusta ohrassa (Kuva: Erja Huusela-Veistola) (suurenna klikkaamalla)

 

Lähde: Luonnonvarakeskuksen (Luke) Maatalousinfo

Kommentit

Samankaltaista sisältöä