Olet täällä

Katso koulutustallenne ja kylvä syysöljykasveja!

Syysöljykasveista 8.7. etäyhteyksin järjestetyssä koulutustilaisuudessa käsiteltiin onnistuneen syysöljykasvikasvuston perustamista ja oikeita viljelytoimia sekä tutustuttiin syysöljykasvien lajikevalikoimaan ja sopimusviljelijän viljelypakettiin. Tutustu aiheeseen tarkemmin, katso tallenne ja hyödynnä mahdollisuutesi kylvää tänä vuonna syysöljykasveja!

Syysöljykasvikasvuston perustaminen, Matti Hämäläinen

Oikeat käytännöt perustamisen yhteydessä luovat vahvat edellytykset syysöljykasvien talvehtimisen onnistumiseen. Valitse syysöljykasville sopiva hyvärakenteinen lohko ja tarkista edellisellä viljelykasvilla käytettyjen kasvinsuojeluaineiden mahdolliset jälkivaikutukset. Huomioi hyvä viljelykierto sekä varmista myös kasvitautien muut isäntäkasvit ja niiden esiintyminen viljelykierrossasi.

Suunnittele viljelykierto niin, että maa vapautuu sopivalta esikasvilta riittävän aikaisin. Turvaa siemenen itämistä oikealla murukoolla valitsemalla maalajille sopiva muokkaus, ja tee kylvö oikealla tekniikalla ja tiheydellä oikeaan aikaan. Toimi tehokkaasti, sillä optimaalista aikaa perustukselle on usein rajallisesti.

Tästä teemasta kerrotaan tarkemmin Matti Hämäläisen esityksessä, joka alkaa tallenteen kohdasta 3:17 >>

Syysöljykasvien viljelytoimenpiteet, Matias Rönnqvist

Syysöljykasveilla syksyllä tehtävillä viljelytoimilla luodaan hyvä pohja talvehtimiselle. Kevään viljelytoimenpiteet keskittyvät varmistamaan kasvin kasvua ja kehitystä kohti mahdollisimman suurta satotasoa.

Syksyn viljelytoimien kulmakiviä ovat etanoiden ja rikkakasvien torjunnat sekä kasvunsäätö. Huolellisesti syksyllä tehtävä rikkakasvitorjunta voi säästää keväällä tehtävän rikkatorjunnan kokonaan. Syksyinen tautiainekäsittely toimii kasvunsääteenä, joka pitää kasvupisteen matalalla ja turvaa talvehtimista.

Lannoita kasvustoa tasapainoisesti: syksyn perustamislannoitus ja mahdollisimman aikainen kevätlannoitus. Muista huomioida myös syysöljykasvien hivenravinteiden tarve.

Keväällä syysöljykasvien viljelytoimenpiteet voivat olla hyvinkin vähäisiä. Rikkakasvitorjuntaa voi tarvittaessa täydentää, mutta huolellinen syystorjunta voi riittää. Tuholaistorjunnan tarve on usein vähäinen. Erityisesti kosteissa oloissa pahkahome voi aiheuttaa merkittäviä satotappioita, joten pahkahometorjunta voi olla tarpeen.

Tästä teemasta kerrotaan tarkemmin Matias Rönnqvistin esityksessä, joka alkaa tallenteen kohdasta 34:25 >>

Syysöljykasvien lajikevalikoima ja sopimusviljelijän viljelypaketti, Jussi Peltonen

Tämän syksyn syysöljykasvien lajikevalikoima sisältää sekä tuttuja varmoja lajikkeita että mielenkiintoisia uutuuksia.

 

SYYSRAPSIT

Pioneer Maximus PR44DO6

  • taattua viljelyvarmuutta jo 10 vuoden ajan

Pioneer Maximus PX128

  • taudin- ja kuivuudenkestoa huippusadolla talvenkestävyydellä
  • saatavilla myös Lumiposa-hyönteispeittauksella

INV1165

  • suuren satopotentiaalin normaalin kasvutyypin lajike

 

SYYSRYPSI

Arrivée

  • uusi tulokas rypsivalikoimaan
  • satoisa ja talvenkestävä lajike myös pohjoisemmille viljelyalueille

 

Peittauksissa on valinnan varaa. Integral Pro on biologinen valmiste, joka nopeuttaa kasvin taimettumista ja parantaa vastustuskykyä kasvitauteja vastaan. Lumibio Kelta sisältää hivenravinteita ja biostimulantteja. Lumiposa-hyönteispeittaus on saatavilla PX128-lajikkeelle ja tehoaa mm. kirppaan ja kaalikärpäsen toukkaan.

Sopimusviljelijän syysöljykasvien viljelypaketti sisältää syysöljykasvien perustamiseen tarvittavat kylvösiemenet ja viljelytarvikkeet. Yksi paketti riittää kuuden hehtaarin alalle.

Tästä teemasta kerrotaan tarkemmin Jussi Peltosen esityksessä, joka alkaa tallenteen kohdasta 1:14:20 >>

 

Tee viljelysopimus, tilaa kylvösiemenet ja hyödynnä syysöljykasvien viljelypaketti!

Katso tallenne koulutustilaisuudesta ja hyödynnä parhaat vinkit >>

Kommentit

Samankaltaista sisältöä