Olet täällä

Peittaus turvaa öljykasvien kylvöjä – öljykasvit kannattavuusvertailussa vahvoilla

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt 24.11.2021 poikkeusluvan Buteo Start FS 480 -valmisteella teollisesti peitatun rypsin ja rapsin siemenen kylvämiselle keväällä 2022.

Rypsin ja rapsin kylvösiementen peittaamiseen poikkeuslupa keväälle 2022

”Lupa Buteo Start FS 480 -valmisteella peitatun rypsin ja rapsin kylvösiemenen käytölle keväällä 2022 on tärkeä uutinen koko öljykasviketjun toiminnan kannalta”, toteaa Avena Nordic Grain Oy:n toimitusjohtaja Tero Heikkinen.

Tasaisesti taimettuva kasvusto on tärkeä edellytys onnistuneelle öljykasvien viljelylle. Kirppojen aiheuttamat vioitukset ovat merkittävä uhka rypsin ja rapsin kehityksen alkuvaiheessa, ja tehokkain keino niiden torjuntaan on toimiva siemenpeittaus.

Buteo Start FS 480 on viljelijöille tuttu peittausainevalmiste, sillä sitä on käytetty siemenpeittauksessa poikkeusluvan turvin jo edellisinä vuosina. Valmisteen tehoaineena on flupyridifuroni. Kokemukset Buteon käytöstä ovat olleet hyviä, ja se on osoittautunut tehokkaaksi taimivaiheen tuholaistorjunnassa.

Avena haki poikkeuslupaa öljykasvien siementen peittaukseen yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n kanssa. ”Toivomme, että päätös peittausluvasta kannustaa viljelijöitä öljykasvien viljelyyn”, Heikkinen kertoo.

 

Öljykasveja kylvöön tulevana keväänä

Rypsin ja rapsin hinta on ollut viime aikoina ennätyksellisen korkealla tasolla. ”Hintataso on mahdollista hyödyntää kiinnittämällä sadon hintaa tulevalle syksylle”, Heikkinen muistuttaa.

Vuoden 2021 kasvintuotannon kannattavuuden ennakkolaskelmien mukaan kevätrypsi ja kevätrapsi ovat kannattavimpia kevätkylvöisiä viljelykasveja valtakunnan keskisadoilla ja -hinnoilla laskettuna (ProAgria Lohkotietopankki).

”Öljykasvit ovat hyvä mahdollisuus monipuolistaa maatilojen viljelykiertoja ja tuoda kannattavuutta kasvinviljelyyn. Edellytykset rypsin ja rapsin kylvöön ensi keväänä ovat kohdallaan,” Heikkinen toteaa.

Öljykasvien kylvösiemenet ovat Viljelijän Avena Bernerin valikoimassa myös tulevana keväänä. Valikoimasta tiedotetaan tarkemmin lähiaikoina.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Tero Heikkinen, tero.heikkinen@avena.fi , puh. +358 10 402 2310

 


Avena Nordic Grain Oy on Suomen johtava vilja-, öljykasvi- ja rehuraaka-ainekauppias sekä kasviöljyjen ja puristeiden valmistaja ja toimittaja. Sen päämarkkina-alue on Euroopan unioni, mutta kauppaa käydään monilla muillakin markkinoilla. Erityisen aktiivista toiminta on kotimarkkinoilla Suomessa. Yhtiön päätoimipaikka sijaitsee Helsingissä ja toimipisteet palvelevat myös Vaasassa, Porissa, Salossa, Kirkkonummella, Loimaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Porvoossa. Yhtiön öljynpuristamo Avena Kantvik Oy sijaitsee Kirkkonummella.

Lisätietoja: www.avena.fi  

 

Viljelijän Avena Berner on Avena Nordic Grain Oy:n ja Viljeljän Bernerin yhteinen osto- ja myyntiorganisaatio tuotantopanos- ja viljakaupassa. Toimintamalli perustuu kumppanuuteen ja yhteiseen kenttäorganisaatioon. Viljelijän Avena Berner on viljelijän kotimainen kumppani maatalouskaupassa. Lisätietoja: www.viljelijanavenaberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä