Olet täällä

Koloradonkuoriaisesta jälleen havaintoja

Jälleen on tehty havaintoja koloradonkuoriaisista. Havainnot on tehty Etelä-Karjalassa Imatralla ja Lemillä heinäkuun alussa. Koloradonkuoriainen on yksi pahimmista perunantuhoajista. Koloradonkuoriaisen toukat syövät tehokkaasti perunan varsia sekä lehtiä. Koloradonkuoriaisen esiintyvyys on Suomessa saatu pidettyä kurissa tehokkaalla torjunnalla sekä aktiivisesti tilannetta seuraamalla ja toimimalla tilanteen vaatimalla tavalla. Sen takia jos huomaa koloradonkuoriaisia tai niiden toukkia on välittömästi otettava yhteys Eviraan tai ELY-keskukseen. Sieltä viljelijä saa tarkat ohjeet torjuntaan ja ongelman poistamiseen.

Torjunnassa käytetään kemiallista ja/tai mekaanista menetelmää Eviralta tai ELY-keskukselta saatujen ohjeiden mukaisesti. Torjunnan onnistumisen kannalta on todella tärkeää, että perunakasvustoa tarkkaillaan aktiivisesti torjunnan jälkeen aina perunannostoon saakka. Koloradokuoriaisesiintymän ympäriltä perunakasvustoa ei saa hävittää. Kasvusto toimii syöttikasvustona ja näin ollen ehkäisee torjunnasta selvinneiden kuoriaisten karkaamista uusille alueille.

Aluetta, josta on löydetty koloradonkuoriaisia täytyy tarkkailla usean kasvukauden ajan, jotta voidaan varmistua siitä, että kuoriainen on varmasti saatu torjuttua. Kaikille löydöspaikoille istutetaan seuraavana keväänä jälleen perunaa syöttikasviksi. Näin ollen saadaan kiinni myös maahan kaivautuneet talvehtimaan jääneet koloradonkuoriaiset. Näin toimien saadaan estettyä leviäminen uusille alueille.

Lähde: Evira, kansikuva Jyrki Tomminen

Kommentit

Samankaltaista sisältöä