Olet täällä

Vinkkejä syysrukiin lajikevalintaan

Syysrukiin lajikevalinnassa kannattaa suosia lajikkeita, jotka on testattu oloissamme useampivuotisissa kokeissa, jolloin niiden talven- ja lumihomeenkestävyys on todennettu. Rukiin viljeltävyyden kannalta talvenkestävyys on satoisuuden ja lujan korren rinnalla ensiarvoisen tärkeää. Vain riittävän talvenkestävyyden myötä talvehtivien lajien satopotentiaali saadaan Suomen oloissa hyödynnettyä.

Borealin ruislajikevalikoimista löytyy niin uutuuksia kuin vakiintuneita suosikkejakin, joukossa muun muassa Suomen viljellyin ruislajike, populaatioruis Reetta sekä uusi hybridiruis KWS Livado.

ReettaBOR on Suomen oloihin jalostettu viljelyvarma ja kotimainen huippuruis, joka on satoisuudessaan vienyt perinteiset populaatiolajikkeet aivan uudelle tasolle.

KWS Livado on uuden sukupolven hybridiruisuutuus. KWS Livadon satopotentiaali on korkea ja se olikin Suomen virallisten lajikekokeiden (2008–2015) satoisin ruis. KWS Livado on niin sanottu PollenplusTM -lajike eli sen siitepölyn muodostus on runsaampaa kuin tavanomaisten hybridilajikkeiden, mikä puolestaan vähentää torajyvän esiintymisriskiä huomattavasti.

Toinen Borealin lajikevalikoimassa oleva PollenPlusTM -lajike on laadukas hybridiruis KWS Magnifico, joka edustaa satoisuudeltaan ruislajikkeiden kärkijoukkoa.

EvoloBOR on Suomen viljellyin hybridiruislajike, jolla on erittäin hyvä talvenkestävyys. Ruismestari 2015 -kilpailussa Evololla saatiin huippusatoja ja yllettiin jopa yli 8 000 kg hehtaarisatoihin. Evolon sakoluku on korkea ja sakoluvun kestävyys on rukiiden parhaimpia.

Ruista viljeltäessä pellon kasvukunnon on oltava hyvä ja erityisesti vesitalouden kunnossa. Huolellinen kylvöalustan valmistelu on tärkeää, jotta saadaan aikaan tasainen kylvöalusta ja kylvö. Muokkaus kuohkeuttaa maata ja luo maahan rukiin tarvitsemaa vesitilaa.

Lue lisää Borealin syysruislajikkeista ja katso siementen lajike-edustajat

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä