Olet täällä

Tee talvivakuutus ruissadolle

Syksyn 2017 vaikeat kylvöolosuhteet romahduttivat rukiin viljelyalan. Onneksi kuluvan vuoden kylvöolosuhteet ovat olleet rukiille hyvin suotuisat. Kuiva, kuuma kesä murusti pellon kasvualustan hyvin muokkautuvaksi ja rukiin kylvöt päästiin aloittamaan suositusten mukaisesti hyvissä ajoin elokuussa. Etananoista ei ollut ongelmaa ja kahukärpäsillekin riitti pääosin yksi torjuntakerta. Myös rikkakasvien torjuntaa päästiin tekemään ajoissa. Syyskuussa riitti edelleen lämpöä ja sateitakin saatiin sopivasti. Ruiskasvustot ovat nyt hyvän pensomisen jälkeen rehevässä kunnossa vastaanottamaan lähestyvän talven.

Millainen sitten on rukiille suotuisa talvi? Pakkaset eivät hevin kasvustoja puraise. Rukiin oraat sietävät hyvin jopa yli 20 asteen kylmyyden ilman lumisuojaa. Ihannetalvi alkaakin ennen lumentuloa pohjoisella ilmavirtauksella ja pitkällä pakkaskaudella. Vasta sitten kaivataan pehmeää lumikerrosta suojakatteeksi. Ja lunta saa sataa paljonkin, kunhan lämpötila pysyy pakkasella. ”Pakkasessa” olevia rukiin oraiden lehtiä eivät lumihomesienet pääse tuhoamaan.

Lumihomeen ehkäisy varmistaa talvehtimisen

Lumihomeen torjuntaruiskutuksesta saadaan paras teho kun ruiskutus tehdään kuivaan kasvustoon.Kahtena viime talvena on maa routautunut sopivasti ennen lumentuloa ja lumihomesienet eivät ole aiheuttaneet vahinkoja ruiskasvustoille. Tulevaa talvisäätä ei kuitenkaan pysty ennustamaan aiempien vuosien perusteella. Monilla toimialoilla riskejä ennakoidaan vakuutuksilla. Rukiilla mahdolliset talvituhosienten ongelmat voidaan ennaltaehkäistä ”vakuutusruiskutuksella”. Rukiin omavaraisuus on nyt veitsenterällä edellisen sadon alhaisen viljelyalan johdosta, joten tänä syksynä tuo vakuutus kannattaa tehdä ja huolehtia lumihomeen ehkäisystä.

Ruiskutus aikaisin vai myöhemmin?

Vanha ruiskutusohje ”juuri ennen pysyvän lumen tuloa” kannattaa heittää romukoppaan. Ilmaston muutoksen myötä pysyvän talven alkamisen ajankohta ei ole ennustettavissa. Nykyisin markkinoilla olevat valmisteet antavat hyvän suojan aiemmin käytössä olleita aineita aikaisemmassa vaiheessa ja hyvissä olosuhteissa tehty käsittely antaa kasville paremman suojan. Yleisohjeena on, että ruiskutus voidaan aloittaa jo lokakuun puolivälistä alkaen. Jos poutasäätä on luvassa vielä pidempään, käsittelyä voi siirtää myöhemmäksi, mutta se kannattaa kuitenkin tehdä ennen sadetta, sillä ruiskutus tulee aina tehdä kuivaan kasvustoon. Pakkasyön jälkeen jäässä olevia oraita ei myöskään pidä käsitellä.

Suomalainen mullistava kierrätyslehtilannoitekeksintö

Lumihomeen torjuntaruiskutukseen kannattaa lisätä mukaan mangaanipitoista lehtilannoitetta. Mangaanilla on todettu olevan positiivista hyötyä rukiin talvehtimiseen. Markkinoilla on useita mangaanipitoisia lehtilannoitteita, joista viimeisin uutuus on Suomessa Tracegrow`n alkaliparistoista kehittämä lehtilannoite ZM-GrowTM . Mailmassa käytetään vuosittain noin 10 miljardia alkaliparistoa, jotka päätyvät ongelmajätteeksi. Ne sisältävät runsaasti maasta louhittuja hivenaineita – mangaania ja sinkkiä – joista jopa 90 % voidaan palauttaa takaisin maaperään. On varsinainen ympäristöteko, että ongelmajätettä voidaan hyödyntää maataloudessa. Haitalliset raskasmetallit nikkeli ja kadmium on saatu eristettyä pois, joten tuote on todellinen huippuesimerkki kierrätyksen kautta kehitettävistä ratkaisuista maataloudessa.

ZM-GrowTM sisältää mangaanin lisäksi kaliumia, rikkiä ja sinkkiä, jotka vaikuttavat positiivisesti mm. kasvin sisäiseen nestekiertoon ja valkuaisaineiden kertymiseen.

Ruismestari 2019 -kilpailun ilmoittautuminen käy kuumana - ilmoittaudu pian!

Pro Ruis ry järjestämän Ruismestari 2019 -kilpailun ilmoittautuminen on startannut todella vilkkaana. Jos haluat olla mukana, niin toimi heti!  Kilpailuun voi ilmoittautua sähköpostitse info@proruis.fi. Rukiin viljelykilpailussa on kyse vuonna 2019 puitavasta ruissadosta, joka on kylvetty tänä syksynä. Voittoon vaikuttavat viljeltävän ruisalan keskisato, sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Kilpailun palkintona on Multiva TR 200 -viljavaunu erikoisvärityksellä.

Lue lisää Ruismestari 2019 -kilpailusta.

 

 

 
 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä