Sokerijuurikkaan hinnasta sovintoesitys

Alavireiset sokerimarkkinat laskevat juurikkaan hintaa. Toimialasopimuksesta poikkeuksellisesti 1-vuotinen.

Syksyllä 2014 alkaneet sokerijuurikkaan toimialasopimusneuvottelut katkesivat tammikuussa MTK:n Sokerijuurikasvaliokunnan vietyä umpikujaan ajautuneiden neuvottelujen ratkaisun Maa- ja metsätalousministeriölle EU:n lainsäädäntöön perustuen. Ministeriö määräsi 27.2. sovittelijaksi entisen kansliapäällikön Jarmo Vaittisen. Hänen tekemänsä sovintoesityksen mukaan juurikkaan hinta vuodelle 2015 tulee olemaan n. 30 €/tn. Tehtaan maksama kuljetuskorvaus tulee olemaan keskimäärin 5,5 €/tn. Pudotusta vuosien 2013 - 2014 hintatasoon on n. 25 %. Hinnanlasku on seurausta sokerin markkinahintojen voimakkaasta laskusta viimeisten parin vuoden aikana.


Sekä Sucros että MTK ovat sovintoesityksen hyväksyneet ja virallinen toimialasopimus tullaan allekirjoittamaan mahdollisimman pian, jonka jälkeen voidaan vahvistaa sitovat viljelysopimukset ja tarviketilaukset viljelijöiden kanssa. Lopullinen päätös viljelyhalukkuudesta tulisikin saattaa Sucroksen tietoon mahdollisimman pian toimialasopimuksen vahvistamisesta, jotta mahdolliset muutokset saataisiin tehtyä ajallaan. Tuleva toimialasopimus tulee koskemaan ainoastaan vuotta 2015. Pohjakosketus sokerimarkkinoilla lienee jo saavutettu ja koko sokerisektorin edun mukaista olisi, että vuonna 2016 elettäisiin jo nousevien hintojen aikaa.

Juurikkaan hehtaaritukiin vähän muutoksia

Sokerijuurikkaalle maksetaan myös tulevalla tukikaudella kansallista tukea 350 €/ha. Lisäksi juurikkaalle maksetaan EU-rahoitteista Peltokasvipalkkiota, joka on n. 70 €/ha. Kyseiseen tukimuotoon käytettävä summa on 2,5 miljoonaa euroa vuodessa ja se tullaan jakamaan tasan rukiin ja sokerijuurikkaan kanssa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja