Sokeritehtaan kalkkiuuni sytytettiin - käynti alkaa ensi viikolla

Säkylän sokeritehtaan kalkkiuuni sytytettiin perinteisin menoin tänään klo 11.45. Kalkkiuunin sytytys on tehtaalle käyntikauden alkamisen merkki, vaikka varsinainen tuotanto alkaa vasta ensi viikolla.

Säkylän sokeritehtaan kalkkiuuni sytytettiin perinteisin menoin tänään klo 11.45. Kalkkiuunin sytytys on tehtaalle käyntikauden alkamisen merkki, vaikka varsinainen tuotanto alkaa vasta ensi viikolla. Ensimmäiset sokerijuurikkaat saapuvat tehtaalle maanantaina 2.10. ja varsinainen juurikkaiden vastaanotto ja leikkaus aloitetaan tiistaina 3.10.

Odotettavissa noin 60 päivän käynti

Tämän hetken ennuste on, että tehtaan käyntikausi kestää noin 60 päivää. Tehdas käy ympäri vuorokauden, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös juurikkaita vastaanotetaan kellon ympäri. Tämä on iso muutos tehtaalle ja myös lähialueen asukkaille. Ennen käyttöönottoa on tehty perusteellisia selvityksiä muun muassa liikennejärjestelyihin ja meluun liittyen.

- Olemme tehneet erilaisia toimenpiteitä, joilla melutasoa lasketaan yöajaksi. Melutasoa tarkkaillaan käyntikauden aikana ja toivottavasti kaikki sujuu kuten olemme suunnitelleet eikä muutoksesta aiheudu haittaa lähinaapureillemmme, tehdaspäällikkö Veli-Pekka Salonen sanoo.

24/7 auki olevalla juurikkaan vastaanotolla saadaan sokerijuurikasvirtaa tehtaalle tasaisemmaksi ja turvataan juurikkaiden saapuminen myös pidemmiltä matkoilta uuden kuljeturjärjestelmän mukaisesti.

Investointien painopiste työ- ja tuoteturvallisuudessa

Säkylän tehtaan investointilista on tänäkin vuonna pitkä ja investointeihin käytetty kokonaissumma on merkittävä. Suuria ulospäin näkyviä projekteja ei tehty, mutta erilaisia tuoteturvallisuutta ja jatkuvuutta parantavia muutoksia sitäkin enemmän.

Yksi tämän vuoden suurimmista investoinneista tehtiin sokerivarastolla, jossa pölynerotukseen liittyvä laitteisto päivitettiin vastaamaan tämän päivän tarpeita ja vaatimuksia.

- Muutokset varmistavat sen, että mahdollisessa pölyräjähdystilanteessa paine pystytään hallitusti ohjaamaan pois rakenteista, jolloin henkilöstö, rakennus ja tuote ovat turvassa, Veli-Pekka Salonen kertoo.

Toinen merkittävä investointi liittyy tehtaalle tulevan vihermateriaalin hyötykäyttämiseen. Pesuaseman hiekan ja kivien erotuksessa on tähän mennessä tullut mukana myös naattia ja pieniä juurikkaan palasia, jotka päätyvät kompostiin. Muutoksen myötä nuo pienet juurikkaan palaset ja vihermateriaali voidaan toimittaa rehuksi.

- Juurikkaan vastaanoton ja rehutehtaan väliin on rakennettu uusi kuljetin, joka kuljettaa ennen kompostiin menneen vihermateriaalin rehutehtaan käyttöön, Salonen kertoo.

Sadosta tulossa keskimääräinen

Sokerijuurikasta viljeli tänä vuonna 695 viljelijää ja viljelypinta-ala oli 11 850 hehtaaria. Pinta-ala nousi viime vuodesta noin 250 hehtaaria ja uusia viljelijöitä saatiin 49 lisää. Sadosta odotetaan keskimääräistä.

EU:n kiintiöt poistuivat syyskuussa ja kaikissa maissa juurikasta saa nyt viljellä ilman rajoituksia. Sucros tavoittelee 100 miljoonan kilon valkosokerituotantoa.

- Tavoitteeseen pääseminen tarkoittaa, että tarvitsemme paljon uusia sokerijuurikkaan viljelijöitä. Tänä vuonna lähes 50 uutta viljelijää aloitti juurikaan viljelyn ja pinta-alaakin saatiin kasvatettua. Sokerijuurikkaan siemeniä myytiin noin 6 % enemmän kuin viime vuonna, joten suunta on oikea, maatalousjohtaja Tero Tanner sanoo.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja