Olet täällä

Kylvöille-sarja 14/15 - Myllyviljojen viljely alkaneella satokaudella

Satokausi on lähtenyt liikkeelle hyvin haasteellisesti sateisten kelien vuoksi. Monilla alueilla ollaan vasta alkutekijöissä kevätkylvöjen osalta. Vaikka kylvöt ovat venyneet varsin myöhäiseen ajankohtaan, voivat suotuisat kesäkuukaudet kuitenkin vielä korjata tilannetta. Toki riskit aina kasvavat mitä myöhempään kylvöt venyvät. Osa viljelijöistä on alkanut miettiä viljalajin tai lajikkeen vaihtamista aikaisempiin vaihtoehtoihin kylvökauden venyessä. Kolmen kasvin vaatimus on hyvä pitää mielessä viljalajin vaihtoa harkitessa. Syysviljojen osalta tilanne näyttä varsin hyvältä, sekä syysvehnät että rukiit talvehtivat hyvin ja ovat lähteneet hyvään kasvuun kevään aikana. Kotimaisen rukiin sato onkin tällä tietoa yltämässä aika lailla tasapainotasolle käyttöön suhteutettuna.

Aiemmin tehty lajikevalinta kevään kylvöille toki on tärkeä seikka kevätvehnän myllykelpoisuuden kannalta, mutta myös tarpeenmukainen typpilannoitus on tärkeä pitää mielessä kasvukaudella. Ensimmäiset kylvöt jäivät aika lailla sateisiin, joten nähtäväksi jää kuinka paljon sateiden johdosta kylvön yhteydessä annetuista lannoitteista ei tulekaan kasvin käyttöön. Jonkin verran on viljelysuunnitelmia vielä näin kylvöaikaan vaihtunut kauran suuntaan. Myös Alku-kauran siementä on vielä saatavilla, mutta tällöin täytyy toimia pikaisesti asian suhteen, että siemenet saadaan riittävän nopeasti tilalle. Alku toki tosin ei ole erityisen aikainen lajike, vaan paremmin melko myöhäinen lajike (tutustu lajikkeeseen). Mikäli kauralle päättyy alaa siirtämään muilta viljoilta, kannattaa pitää mielessä, että jyväkoko on erityisen tärkeä ominaisuus kauralajikkeelle sadon markkinoinnin kannalta.

Toivotaan kylvökelien tästä pian paranevan, hyvää kasvukautta kaikille!

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä