Syysviljojen lumihomevakuutus

Syysviljoilla lumihome voi tehdä suurtakin tuhoa jos pysyvä lumi sataa sulaan maahan kuten kävi talvella 2012. Tuolloin lumihomeen johdosta jouduttiin iso osa eteenkin ruiskasvustoista kylvämään uudelleen keväällä kun lumihome oli käytännössä tuhonnut rukiin taimet. Mangaanin ruiskutus lumihomeentorjunnan yhteydessä on antanut hyviä tuloksia eteenkin syysvehnällä.


Bernerin lumihomekokeet keväällä 2013. Kokeen ympärillä oleva käsittelemätön ruiskasvusto on jouduttu rikkomaan lumihometuhojen vuoksi.
Elokuun runsaat sateet vaikeuttivat rukiin kylvöä suosituimpaan kylvöaikaan, mutta ilahduttavan paljon ruista kuitenkin kylvettiin vielä syyskuun alkupuoliskolla. Myös syysvehnää on nyt kylvössä varsin paljon. Vaikka molemmilla kasveilla kylvöt jäivät keskimääräistä myöhäisempään ajankohtaan, ovat kasvit nyt hyvässä kasvussa ja kun sääennusteetkin lupailevat vielä lämmintä loppusyksyä, oraat ehtivät kasvattaa lisää lehtiä. Hyvä talvehtiminen edellyttää syysviljapellon kunnollista routautumista ennen lumentuloa.

Viime talvi oli varsin suotuisa syysviljojen talvehtimiselle, koska luntakin oli vähän. Mutta toissa talvena lumi satoi roudattomaan maahan ja ilman lumihomeruiskutusta jääneet syysviljakasvustot varsin pahoin tuhoutuivat. Koska talvea emme voi ennustaa, kannattaa syysviljoille tehdä lumihomevakuutus. Lumihomeen torjuntaruiskutus tulee ajankohtaiseksi lokakuun puolivälin jälkeen. Mikäli silloin sää on edelleen lämmintä, ja runsaita sateita ei ole tiedossa, kannattaa käsittelyä siirtää vielä myöhäisemmäksi.

Klikkaa suuremmaksi

Bernerillä on ollut vuosina 2012 ja 2013 lumihomeen torjuntakokeet sekä rukiilla että syysvehnällä. Molempina koevuosina ja molemmilla kasveilla on Topsin + Proline seos antanut parhaat sadonlisät. Talvella 2013 esiintyi lumihometta hyvin runsaasti ja elokuussa käsittelemättömältä ruuduilta puitiin ruista vain 90 kg/ha.

Nyt on aika kuitenkin jo hankkia aineet valmiiksi eli Topsin 200 g/ha + Proline 0,4 l/ha. Tämä seos on tutkitusti paras yhdistelmä lumihometta vastaan. Ja tähän voi yhdistää vielä mukaan Mantracia 1 l/ha, josta on erityisesti syysvehnällä saatu myönteisiä kokemuksia.

Tällä viikolla ilmestyneessä Maatilan Pellervo -lehdessä oli artikkelit sekä lumihomeen torjunnasta että mangaaniruiskutuksesta. Lue artikkeli klikkaamalla TÄSTÄ


Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja