Olet täällä

Euroopan vehnäsatojen laaduissa suurta vaihtelua

Odotusten mukaisesti jo korjatut sadot ovat olleet viiden viime vuoden keskiarvoa alhaisempia ja satojen laatu on ollut vaihtelevaa.

Euroopan markkinat

Ranskalaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin mukaan vehnän ja ohran puinnit on saatu jo päätökseen Etelä-Euroopassa. Myös Itä- ja Keski-Euroopassa puinnit ovat pitkällä.

Odotusten mukaisesti sadot ovat olleet viiden viime vuoden keskiarvoa alhaisempia. Vehnän laatu on pääosin hyvää Kaakkois-Euroopassa ja Ranskassa. Keski-Euroopassa ja erityisesti Saksassa sateet ovat heikentäneet sadon laatua.  Myös Baltian maissa ja Puolassa ollaan huolissaan sadon laadusta, ja erityisesti mallasohrasadosta.

Ranskassa odotetaan ennätyksellistä rapsisatoa (5,2 miljoonaa tonnia). Saksassa huolestuttavat voimakkaiden sateiden vaikutus rapsin puinteihin ja satoon. Syyskylvöjä aloitetaan parin viikon sisällä. Rapsin hintoja on painanut alas myyntipaine ja euron vahva kurssi.

Strategie Grains korotti ennustettaan EU:n kokonaisviljantuotannosta 269,9 miljoonaan tonniin (2016/17: 296 miljoonaa tonnia). EU:n vehnäntuotannon ennustetta nostettiin 141 miljoonaan tonniin (2016/17: 135,9 miljoonaa tonnia). Ohran tuotantoennustetta nostettiin 58,2 miljoonaan tonniin (2016/17: 60 miljoonaa tonnia). Maissin tuotantoennustetta nostettiin 58,9 milj. tonniin (2016/17: 59,7 miljoonaa tonnia).

 

Maailmanmarkkinat

USA:ssa kevätvehnän puinnit ovat käynnissä ja sadosta odotetaan heikkoa. Syysvehnän korjuu on puolestaan loppusuoralla ja sato on hyvä.

Maailmalla ei ole pulaa vehnän määrästä, mutta laadusta ei ole varmuutta. USA:n kevätvehnän laatu on heikko, mutta pohjoisen Euroopan ja Venäjän vehnän laatua ei vielä tiedetä. Laadukkaasta vehnästä saattaa tulla maailmalla pula, ja laatuluokkien hintaerot ovat jo kasvaneet.

USA:n maatalousministeriö USDA ennustaa soijantuotannon nousevan hieman vajaat 2 % viime kauden ennätyssadosta.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä