Olet täällä

IGC nosti ennustettaan viljantuotannosta

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC nosti kuluvan 2017/18 satokauden ennustetta maailman viljantuotannosta.

Ennuste nostettiin 2 049 milj. tonniin eli 12 milj. tonnilla viime kuun arviosta. Viljan kokonaistuotannon odotetaan kuitenkin jäävän 4 % viime kauden ennätyssatoa pienemmäksi.

Vehnän ja ohran osalta ennusteiden nosto johtuu Mustanmeren alueen odotettua korkeammista sadoista ja erityisesti Venäjällä saaduista hyvistä sadoista. Maissin tuotantoennustetta on puolestaan laskettu johtuen EU:n ja Kiinan alennetuista satoennusteista.

 

Viljan kulutus kasvaa – maailman viljavarastot pienenevät

Maailman viljavarastot voivat pienentyä ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen ennätyksellisen korkealle nousevan viljan kulutuksen johdosta. Maissin ennustetaan nostavan viljakaupan ennätystasolle. Brasilian ja USA:n johdolla myös soijan kaupan odotetaan nousevan ennätystasolle.

Soijan tuotantoennustetta on nostettu 2 milj. tonnia viime kuusta eli 347 milj. tonniin. Soijan kulutuksen odotetaan nousevan viime kaudesta ja samalla maailman soijavarastojen odotetaan pienenevän.

 

Satoennusteiden nostot aiheuttavat hintapaineita

Huomio on kiinnittynyt Pohjois-Amerikan säähaasteiden vuoksi Mustanmeren alueelle, jossa sato-odotukset ovat parantuneet. USA:n maatalousministeriö USDA:n satoennusteiden nosto ja USA:n keskilännen kohentuneet kasvuolosuhteet aiheuttivat hintapaineita maissi- ja soijamarkkinoilla.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä