Olet täällä

Maailman viljamarkkinat edelleen paineen alla

Euroopan markkinat

Maailmanlaajuisten viljamarkkinoiden hintapaineet näkyvät myös Euroopan markkinoilla. Markkinoihin vaikuttavat eurooppalaisen vehnän heikko vientikysyntä, euron vahva kurssi sekä Venäjän ja Mustanmeren korkeat vehnäsadot.

Euroopan komissio nosti 0,8 milj. tonnilla arviotaan EU:n vehnäntuotannosta. Arvio on nyt 139,4 milj. tonnia. Kasvun arvellaan olevan noin 5 milj. tonnia viime vuodesta.

Ranskan vehnäsato on laadultaan ja valkuaispitoisuudeltaan hyvä. Tähän mennessä analysoiduista näytteistä 94 prosentissa valkuaispitoisuus oli yli 11,5 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna myös hehtolitranpainot ja sakoluvut ovat parempia. Saksassa sateet ovat haitanneet sadonkorjuuta ja sadon laatuodotukset ovat melko matalalla.

 

Maailmanmarkkinat

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC nosti ennustettaan maailman viljantuotannosta 12 milj. tonnilla. Viljantuotannon arvio kuluvalla kaudella 2017/18 on nyt 2 049 milj. tonnia. Kokonaistuotannon odotetaan kuitenkin jäävän 4 % viime kautta alhaisemmaksi. Vehnän ja ohran osalta tuotantoennusteiden nosto johtuu Mustanmeren ja Venäjän alueelta odotettavista huippusadoista.

Viljan kulutuksen odotetaan nousevan ennätyslukemiin. Sen myötä maailman viljavarastojen odotetaan laskevan ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Myös USA:n ja Kiinan viljavarastojen odotetaan pienenevän.

Kanadassa rapsin viljelyala kasvoi 12 % viime vuodesta ja samalla rapsista tuli Kanadan viljellyin peltokasvi. Kanadassa on kylvetty rapsia 9,2 milj. hehtaaria ja rapsiala ohitti ensimmäistä kertaa maan vehnäalan. Kanadassa kauran tarjonta laskee kasvaneesta kylvöalasta huolimatta. Tuotannon odotetaan kasvavan 5 %, mutta pienten varastojen vuoksi tarjonta laskee.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä