Olet täällä

EU:n ja maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

EU:n vehnän vienti on matalimmalla tasolla sitten kauden 2012–2013. Vahva euro tekee EU:n vientitavarasta kallista ja näin ollen heikentää sen kilpailukykyä suhteessa muihin alkuperiin.

EU:n viljantuotannon ennustetaan nousevan

Ranskan syysvehnäkasvustot ovat hyvässä kunnossa. Ministeriö kuitenkin laski arviotaan Ranskan vuoden 2017 vehnäsadon koosta sekä vienneistä EU:n ulkopuolelle, mikä viestii tiukasta kilpailutilanteesta.

EU:n viljantuotannon ennustetaan nousevan kaudella 2018–2019. Merkittävin kasvu tulee olemaan ohralla, sen tuotannon ennustetaankin nousevan 6 prosentilla.

Ennustetta maailman vehnän tuotannosta nostettu uusiin ennätyslukemiin

USDA nosti ennusteensa maailman vehnän tuotannosta uusiin ennätyslukemiin, 755, 2 miljoonaan tonniin kaudella 2017–2018. Edellinen ennätys saavutettiin vuonna 2016. Sen sijaan ennustetta USA:n vehnän viennistä laskettiin 0,7 miljoonalla tonnilla tiukentuneen kilpailun vuoksi.

Maissin tuotantoennustetta nostettiin 0,85 miljoonalla tonnilla ja soijan tuotantoennustetta laskettiin 0,4 miljoonalla tonnilla. USDA laski ennustettaan USA:n soijan viennistä, mihin syynä on koventunut kilpailu Brasilian kanssa.

Markkinat reagoivat rauhallisesti USDA:n raporttiin

Markkinat eivät kuitenkaan reagoineet USDA:n raporttiin kovinkaan voimakkaasti. Raportissa vahvistetut markkinaelementit ovat näkyneet hinnoissa jo jonkin aikaa. Rapsi laski tällä viikolla eniten, mihin palmuöljyn heikkous on merkittävimpänä syynä.

USA:n keskuspankki Fed nosti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Koronnoston seurauksena dollari heikkeni suhteessa euroon.

Lauhat säät suosivat vientiä Mustanmeren alueella

Sää on viime viikkojen aikana ollut Mustanmeren alueella tavanomaista lämpimämpi. Sateet ovat kuitenkin haitanneet maissin, auringonkukan ja soijan puinteja sekä viivästyttäneet kylvöjä tänä syksynä. Lauhat säät ovat kuitenkin suosineet vientejä.

Meteorologit ovat vahvistaneet, että La Niña -sääilmiön kehittyminen on mahdollista tänä talvena. Toteutuessaan se aiheuttaisin kuivuutta Etelä-Amerikassa ja rankkasateita Kaakkois-Aasiassa.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä